Säkerhet

Ryssar utvisas efter påstått spioneri

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Nederländerna har utvisat fyra ryssar med diplomatpass som påstås ha spionerat på organisation för förbud mot kemiska vapen.

Publicerad

De fyra ryssarna pekas ut som officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Gruppen, som namnges, reste in i Nederländerna på diplomatpass och har därefter hyrt en bil som de utrustat med elektronisk spionutrustning, som i sin tur parkerats utanför ett hotell i närheten av Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW, Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) högkvarter i Haag, skriver BBC.

Försökte hacka trådlöst nätverk

Syftet med operationen var att komma över inloggningsuppgifter för att därefter ta sig in i OPCW:s trådlösa nätverk, enligt Nederländernas regering som presenterade anklagelserna vid en presskonferens.

– Cyperoperationen mot OPCW är oacceptabel. Genom att avslöja den ryska operationen skickar vi ut ett tydligt budskap: Ryssland måste sluta med detta, säger landets försvarsminister Ank Bijleveld-Schouten.

Två av ryssarna är it-experter och två hade som uppgift att understödja dem. När de fyra männen greps försökte de att förstöra en av mobiltelefonerna som de bar med sig, enligt Nederländernas underrättelsetjänst MIVD.

Ryska ambassadören kallas upp

Spioneriet ska ha stoppats av nederländsk underrättelsetjänst den 13 april i år. Storbritannien har bistått Nederländerna. Peter Wilson, Storbritanniens ambassadör i landet, säger att en dator som hittades vid tillslaget har använts i Brasilien, i Malaysia för att spionera på polisen och åklagarmyndigheten, och även i Lausanne i Schweiz för att hacka en dator som tillhör den internationella antidopningsorganisationen Wada, som i sin tur har avslöjat rysk dopning, rapporterar BBC.

Nederländerna har kallat upp den ryska ambassadören med anledning av händelsen.

”Omfattande cyberattacker”

Storbritannien och Australien pekar ut Ryssland för att ligga bakom omfattande cyberattacker mot flera länder under de senaste åren. Enligt Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt bör uppgifterna om spioneriet mot OPCW skingra alla tvivel om att Ryssland även ligger bakom mordförsöket på den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury.

Ryssland svarar att anklagelserna är ovärdiga och en del av en större desinformationskampanj vars syfte är att skada ryska intressen.