Populärteknik

Röntgenapparat i fickformat

Källan som genererar röngenstrålningen har formen av en tuggummibit. Foto: Peter Norgard, University of Missouri
Källan som genererar röngenstrålningen har formen av en tuggummibit. Foto: Peter Norgard, University of Missouri

Amerikanska forskare har utvecklat en röntgenstrålare som kan leda till kompletta röntgenapparater i storlek som en mobiltelefon.

Publicerad

Röntgenapparater är för det mesta stora apparater som kräver hög effekt för att avge röntgenstrålning. Men nu har forskare vid University of Missouri utvecklat en teknik där strålkällan bara är omkring tio kvadratcentimeter stor, millimetertunn och dessutom kan drivas av ett batteri.

Den består av litiumniobat som har piezoelektriska egenskaper. Det innebär bland annat att materialet börjar vibrera när en elektrisk spänning läggs på. Den prototyp som forskarna byggt matas med en växelspänning på bara tio volt med frekvensen 40 kHz.

-Då börjar kristallen av litiumniobat att vibrera på ett mycket speciellt sätt och låter som en ringande klocka, säger forskningsledaren Scott Kovalevski till Discovery News.

Vibrationerna genererar då ett elektriskt fält motsvarande 100 000 volt beroende av att kristallens ändar försetts med tunna ledningar formade som spetsiga punkter i atomstorlek. När elektronerna emitteras från dessa  produceras röntgenstrålning när elektronerna träffar en yta, skriver Discovery News.

Forskarna hoppas nu att inom tre år kunna bygga en komplett handhållen röntgenskanner som bland annat kan förbättra sjukvården i fattiga regioner och sänka sjukvårdskostnaderna överallt, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

En bärbar apparat förbättrar även möjligheterna till snabba undersökningar på krigsskådeplatser eller idrottsarenor.

En röntgenapparat i miniformat kan också bli användbar för tandläkare när bilderna kan tas inifrån munnen vilket minskar strålningen mot resten av huvudet.

Ett ytterligare användningsområde är snabba röntgenundersökningar på flygplatser och i hamnar på jakt efter illegala varor.

Vid sidan av att vara liten är utrustningen även billig. Enligt Discovery kan det mesta som behövs hittas i vanliga elektronikaffärer inklusive kristallerna av litiumniobat som används allmänt i utrustning för telekommunikation.

Rapporten från forskarna, med titeln "Investigation of the Piezoelectric Effect as a Means to Generate X-Rays", har publicerats i januarinumret av IEEE Transaction on Plasma Science och säljs via tidskriftens webbplats.