Innovation

Roboten som kan se ut hur som helst

Varje modul är en centimeter i roboten som kan vrida sig till valfri form. Foto: MIT Center for Bits and Atoms
Varje modul är en centimeter i roboten som kan vrida sig till valfri form. Foto: MIT Center for Bits and Atoms

Med en motor mellan varje led kan roboten få vilken form som helst. Forskarna på MIT, som står bakom roboten, har hämtat sin inspiration från proteinernas värld.

Publicerad

Forskarna vid MIT kallar sin lilla slingrande robot en transformer. Med en motor i varje led kan roboten få i stort sett vilken form som helst.

-Tänk dig att du har en formbar robot i väskan. När du behöver något, till exempel en kaffekopp, tar du upp den och den formas som det du behöver, säger MIT-forskaren Ara Knaian i en film där prototypen demonstreras.

Inspirationen kommer från biologins värld och proteinernas förmåga att vecka sig till nästan vilka former som helst.

Roboten kan liknas vid ett mekaniskt protein bestående av flera moduler. I varje led mellan modulerna sitter en motor. Formen fås genom att bestämma vridningsvinkeln i varje led.

Det svåra i utvecklingsarbetet var att hitta en motor som tillräckligt liten, lätt och billig men samtidigt stark. Lösningen blev en egenutvecklad motor som forskarna kallar "elektropermanent" och som kan stanna kvar i sin position även när strömmen slås av.

Motorn behöver därmed bara energi när den ändrar form vilket leder till en låg energiförbrukning.

Forskarna går nu vidare med att göra roboten lättare och starkare. Parallellt jobbar de med industrin för att kommersialisera den nya motorn.