Innovation

Rester från biodiesel blir miljövänligt smörjmedel

Forskaren Yijun Shi. Foto: Marie Alpman
Forskaren Yijun Shi. Foto: Marie Alpman

ALMEDALEN. Forskaren Yijun Shi på Luleå tekniska universitet har utvecklat ett miljövänligt smörjmedel som tillverkas av restprodukter från tillverkning av biodiesel. För det belönas han med årets Framtidspris på 100 000 kronor.

Publicerad

Vid tillverkning av biodiesel bildas stora mängder glycerol.

– För tio liter biodiesel får du ett kilo glycerol. Hittills har det varit svårt att få avsättning för så stora mängder.

Det säger Yijun Shi, forskare från Kina som de senaste tre åren jobbat med att utveckla ett nytt miljövänligt smörjmedel med glycerol som bas vid Luleå tekniska universitet.

Under den pågående Almedalsveckan fick han ta emot Framtidspriset på 100 000 kronor som varje år går till Sveriges mest lovande unga innovatör inom hållbarhet.

I en intervju med nyteknik.se berättar Yijun Shi att det nya smörjmedlet testats i motorsågar både på sommaren och på vintern med bra resultat.

– Jämfört med andra smörjmedel presterar vårt lika bra samtidigt som det är 100 procent nedbrytbart. Dessutom går det år 5-10 procent mindre olja.

Nu planerar han och hans kollegor att starta ett företag kring produkten som de döpt till Sustainalube.

Hemligheten är de miljövänliga tillsatsämnen som används. Beroende på tillsatser kan glycerolen även användas som miljövänlig hydraulolja.

– Vi diskuterar nu tester på skogsmaskiner, säger Yijun Shi.

En annan fördel är att oljan av glycerol löser sig i vatten. Därmed blir det lättare att tvätta bort olja från maskinerna. Enligt Yijun Shi blir det heller ingen påverkan på vattendrag om olja läcker från maskinerna.

Framtidspriset är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Ny Teknik, Svensk Energi, Swedbank och Teknikföretagen. Det delas ut fjärde gången.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Tidigare pristagare

2012: Fredrik Fernlund, Olle Lindblom och Einar Persson, grundare av  Ngenic.

2013: Camilla Ljunggren, grundare av Business Challenge.

2014: Sofia Allret och Hannes Livian, grundare av Swedish Algae Factory.