Startup

Rekordmaterial från Disruptive Materials skapar stort sug

Forskarna upptäckte rekordmaterialet av en slump. Från vänster Albert Mihranyan, Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme och Sara Frykstrand. Foto: Disruptive Materials
Forskarna upptäckte rekordmaterialet av en slump. Från vänster Albert Mihranyan, Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme och Sara Frykstrand. Foto: Disruptive Materials
Upsalite
Upsalite

33-LISTAN. Disruptive Materials har inte ens två år på nacken. Ändå har företaget fått närmare 3000 förfrågningar från kunder som vill testa rekordmaterialet.

Publicerad

Kunder vill utvärdera rekordmaterialet Upsalite för alla möjliga tillämpningar. Från att förbättra effekten av läkemedel och förlänga livslängden på solceller till att adsorbera dålig lukt i blöjor och ge klättrare bättre grepp.

Det unika med materialet är en rekordstor ytarea och minimala porer. Egenskaperna gör materialet extremt bra på att suga till sig fukt och olika gaser.

Disruptive Materials flyttade i vintras till egna lokaler och söker riskkapital för att skala upp produktionen. Samtidigt vidareutvecklas materialet för att kunna användas på ännu fler områden.

Upsalite är en icke-kristallin form av magnesiumkarbonat, MgCO3. Ny Teknik har tidigare beskrivit hur materialet upptäcktes av en slump när forskaren Johan Gómez de la Torre och hans kolleger glömde kvar en process över helgen i Ångströmlaboratoriet i Uppsala. När de kom tillbaks på måndagen fann de en seg, gulvit gel i stället för en vätska med pulver i. De förstod direkt att en okänd reaktion måste ha skett.

Forskarna torkade gelen i en ugn för att undersöka den närmare. Men torkningen tog oväntat lång tid. Hade små porer i materialet kanske kapslat in vätskan? Precis så var det .Materialet visade sig vara extremt poröst med minimala porer.

– Vi tappade andan när vi såg hur mycket fukt materialet kunde suga upp även vid väldigt låga luftfuktigheter. Inget annat känt material kan mäta sig med Upsalite på detta område, sade medgrundare Maria Strömme i en artikel i Ny Teknik sommaren 2013.

Hon är professor i nanoteknologi vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och har startat en rad företag tidigare. Mattias Karls har tidigare varit vd på utvecklingsbolaget ANS, Applied Nano Surfaces, som tog sig in på den första 33-listan år 2008.

Disruptive Materials

Gör: Material med rekordstor ytarea.

Ort: Uppsala.

Startår: 2013.

Anställda: 5.

Omsättning 2014: 213 000 kronor.

Riskkapital: 300 000 kronor.

Huvudägare: Grundarna.