Digitalisering

Rättegång inleds mot piratsajt

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

I dag inleds rättegången mot de två män som misstänks ligga bakom piratsidan Swefilmer. Duon åtalas för brott mot upphovsrättslagen sedan de gjort drygt 1 400 filmer tillgängliga på nätet.

Publicerad

Rättegången, som hålls i Varbergs tingsrätt, var ursprungligen tänkt att genomföras i somras men fick skjutas upp i avvaktan på en dom i ett liknande fall i EU-domstolen. Bland målsägarna som företräds av Rättighetsalliansen finns bolag som Walt Disney, C More, Universal, SF och Warner Bros.

Utredningen har pågått en längre tid mot de två, en 26-åring som greps i Tyskland i fjol och en 22-åring från Kungsbackatrakten. 26-åringen mannen, som utpekats som huvudman bakom den populära strömningssajten, hade varit i häktad i sin frånvaro sedan sommaren 2015 när han greps i januari och överlämnades till Sverige. Han misstänks också för grovt penningtvättsbrott och beräknas ha tjänat över 14 miljoner kronor, bland annat i form av annonsintäkter. Pengar som åklagaren nu vill se förverkade, det vill säga att de ska tillfalla staten.

Upphovsrättsbrott kan ge fängelse i upp till två år och straffskalan för grovt penningtvättsbrott ligger på sex månader till sex år. 25-åringen nekar till brott medan 22-åringen enligt åklagaren har medgivit ansvar i vissa delar.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!