Digitalisering

Raspberry Pi 3 blir trådlös

Foto: RS Components
Foto: RS Components

Den populära lilla datorn Raspberry Pi fyller fyra år och får trådlös uppkoppling.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Den lilla enkortsdatorn Raspberry Pi har blivit omåttligt populär både hos hemmahackare och i proffssammanhang sedan den började säljas för fyra år sedan. Då, 2011, var tanken en billig linuxdator för att lära barn och unga att programmera.

Nu firar stiftelsen bakom datorn födelsedagen med att rätta till en av maskinens mer irriterande brister. Raspberry Pi 3 som börjar säljas i dag har nämligen försetts med trådlös uppkoppling via både Wlan och Bluetooth. Tidigare versioner av Raspberry Pi har visserligen kunnat kopplas upp trådlöst med hjälp av till exempel en usb-dongel. Men det har dels tagit en av maskinens usb-portar i anspråk och dels lagt till en extra kostnad för användaren.

Nya Raspberry Pi 3 ser ut som Raspberry Pi 2 och ska vara kompatibel både med den och den tidigare P1. De flesta komponenterna är också de samma. ARM-processorn är dock ny och har blivit en och en halv gånger snabbare än tidigare variant. Största nyheten är såklart att det nu finns kretsar och antenner för trådlöst nätverk enligt 802.11 b/g/n och Bluetooth direkt inbyggt i datorn.

En annan skillnad är att Raspberry Pi 3 inte kommer att kunna använda en gammal mobiltelefonladdare för sin strömförsörjning som tidligare modeller. Visserligen sker strömförsörjningen fortfarande med en usb-kontakt, men med den nya processorn och den trådlösa uppkopplingen rekommenderas en strömadapter som kan leverera mist 2,5 ampere.

Raspberry Pi Foundation som ligger bakom den lilla datorn säger att Raspberry Pi 3 inte ska kosta mer än den tidigare Pi2. Svenska återförsäljare verkar dock lägga på någon hundralapp på priset som då hamnar strax under 500 kronor.

Gilla Ny Teknik på Facebook