Populärteknik

Radiostation för spelnostalgiker

8-bit FM är en radiostation på webben som enbart spelar musik med anknytning till gamla spelkonsoler och 8-bitars datorer.
8-bit FM är en radiostation på webben som enbart spelar musik med anknytning till gamla spelkonsoler och 8-bitars datorer.

En ny radiostation på webben satsar helt på musik från gamla videospel och ny musik inspirerad av eller framförd på antika ljudkretsar.

Publicerad

Här är en del av den senaste låtlistan från en ny radiostation på webben:

Donkey Kong Country 2.

Super Mario World.

The Legend of Zelda.

Konami Kukeiha Club.

Inriktningen är solklar, musik från gamla video- och datorspel.

Men det är inte bara gammalt blippande som strömmas. Även ny så kallad chipmusik som spelas på instrument byggda kring ljudkretsarna från gamla klassiska maskiner som Commodore 64, Atari ST och Gameboy finns med i låtlistorna. Plus ny musik som bara är inspirerad av ljuden från dessa spelburkar.

Den nya radiostationen heter ”8-bit FM” och strömmar sin musik dygnet runt sju dagar i veckan.

– I över tio år har talangfulla artister runt om i världen återanvänt sina gamla ljudprylar och byggt nya instrument av dem. Vi kände att det var hög tid att göra den här chipmusiken tillgänglig via internetradio, säger Julia Hiroko Howe, som grundat företaget Mnemosyne som driver den nya radiostationen, i ett pressmeddelande.

Hans kollega Dekker Dreyer tillägger:

– Med strömmande radio kan vi sända till en specifik publik som kan upptäcka nya artister och ljud som hade varit svåra att hitta utan massivt letande.

Radioutsändningarna kan avlyssnas direkt i en flashbaserad spelare på stationens webbplats. Men musiken kan även spelas upp i Itunes, Windows Media Player eller Winamp.