Populärteknik

Radioaktiv partikel över Alaska: ”Ingen naturlig källa”

Bild från de Aleutiska öarna i Alaska. Molnet bakom berget kommer från ett vulkanutbrott, har alltså inget med texten att göra. Foto: TT
Bild från de Aleutiska öarna i Alaska. Molnet bakom berget kommer från ett vulkanutbrott, har alltså inget med texten att göra. Foto: TT

Under rutinuppdraget hittade forskarna något märkligt i luften ovanför Alaska. Nämligen en radioaktiv partikel anrikad med uran. Var kom den ifrån?

Publicerad

En forskargrupp var ute på ett rutinuppdrag, de skulle samla in tester från luftföroreningar i luften mellan Alaska och Hawaii.

På en höjd av sju kilometer över de Aleutiska öarna upptäckte de något de inte sett under de två decennier som de utfört provtagningar. En radioaktiv partikel anrikad med uran.

Radioaktiviteten upptäcktes 2016 och det finns ingen anledning till oro. Partikeln är nämligen otroligt liten, endast 580 nanometer bred och tycktes sväva omkring i sin ensamhet uppe i troposfären.

– Det är inte en betydande mängd radioaktivt avfall, säger en av forskarna, Daniel Murphy, till Gizmodo. Däremot förstår vi inte varför det fanns en urankälla i den.

Och det är fortfarande okänt. Partikelns existens är ett förbryllande mysterium, och lite av ett pussel, med tanke på vilken typ av uran man hittat i den. Uran-238 och den mer oväntade typen uran-235.

Uran-238 är vanlig i naturen. Men uran-235 kommer definitivt inte från en naturlig källa, hävdar forskarna.

”Under 20 år med flygplansprovtagning av miljontals partiklar i den globala atmosfären har vi sällan stött på en partikel med ett lika högt innehåll av 238U och aldrig en partikel med anrikad 235U”, skriver författarna i sin rapport.

Uran-235 är en klyvbar isotop som kan skapa en klyvningsreaktion. Det betyder att den kan användas i kärnvapen, och gjordes så i till exempel Little boy, atombomben som fälldes över Hiroshima. Med tanke på mängden 235U som man hittade i partikeln tyder det mesta på att den anrikats från kärnkraftsproduktion eller militära vapen.

Forskargruppens tror att partikeln kan ha färdats över Stilla havet med luftströmmar till Alaska. Efter att ha analyserat vindbanor så tyder det på att den kommer från Asien, runt Kina, Japan, Nord- eller Sydkorea.

– Jag gissar att källan är Nordkorea, säger kärnkraftexperten Arnie Gundersen till EnviroNews.

Gundersen, som inte är med i forskningsgruppen, utvecklar:

– Nordkorea har en liten reaktor och en gascentrifug för att kunna anrika uran 235. Det är möjligt att skapa nytt bränsle eller att extrahera plutonium från bränsle som redan fanns i deras reaktor. Men någonstans verkar anrikat uran ha tagit sig ut i luften, säger han.

Det finns däremot ännu inget som bevisar hans påstående.

Forskargruppen hoppas däremot nu när de publicerat sin rapport att någon med större kännedom om uran ska kunna lösa mysteriet om var det kom ifrån.