Populärteknik

”PS5 osar next-gen – så varför skulle jag välja Xbox”?

Ny Tekniks Peter Ottsjö och Simon Campanello är inte överens. En av dem föredrar Playstation 5, medan den andre väljer Xbox Series X. Nu har de drabbat samman på Slack för att göra upp om saken.

Publicerad

Peter:

Det är en fråga vi ställt oss i snart 20 år: Xbox eller Playstation? Så här i onådens år 2020 är den frågan extra aktuell tack vare att Sony släppt Playstation 5 och Microsoft Xbox Series X och S, med bara några veckors mellanrum.

Jag och min kollega Simon Campanello har redan gjort våra val. Jag valde Xbox Series X och Simon föredrar Playstation 5.

Och efter att vi båda haft de respektive konsolerna hemma någon månad så är det väl hög tid att vi börjar bråka lite om vilken av maskinerna som egentligen är bäst.

Simon, du får börja.

Simon:

Okej, jag säger bara så här: om det nu i teorin gått att gå och köpa en spelkonsol i dag hade jag tveklöst valt PS5. På pappret är konsolerna rätt likvärdiga, men Xbox är en låda utan innehåll. I alla fall utan nytt innehåll.

Sony å andra sidan har lyckats fixa ett gäng riktigt bra exklusiva spel. Samtidigt har de byggt en gedigen jäkla monstermaskin som, trots att den är ful som stryk, verkligen osar next-gen. Plus en handkontroll som faktiskt överträffar förväntningarna.

Så varför skulle jag välja Xbox-lådan?

Playstation 5. Foto: Sony
Playstation 5. Foto: Sony

Peter:

För att det känns som att komma hem. Så är det åtminstone i mitt fall. Efter att ha varit ute på äventyr med Playstation 4 så tar Microsoft emot med välkomnande armar igen. Jag använde Xbox 360 väldigt flitigt när det begav sig och det är roligt att se alla mina achievements är sparade, mina vänner finns kvar och alla mina gamla spel får nytt liv.

Och sådana spel jag kommer att lägga mest tid på (utöver alla farmlifesims till Switch) – Cyberpunk 2077, GTAVI, Fallout och så vidare – kommer till Series X vad det lider.

Playstation 5 får säkert en hel hoper fina exklusiva titlar, men jag tvivlar på att ett enda av dem kommer vara av den kalibern att jag bara måste köpa en PS5.

Sedan får man naturligtvis inte glömma Game Pass, Microsofts prentjänst för spel. Den är verkligen helt fantastisk.

Och jag skulle inte säga att det saknas nytt innehåll – jag har för tillfället väldigt roligt med Assassin's Creed: Valhalla och Watch Dogs Legion. Däremot saknas nytt exklusivt innehåll – men jag kommer ha att göra fram till den dagen anländer.

Vad har förresten överraskat dig under den tid du har haft konsolen? Utan att ha testat den själv har jag blivit överraskad av hur kritikerrosad nya PS5-kontrollen blivit. Är den verkligen så fantastisk – och varför?

Simon:

Det är inte konstigt. Sony har levererat. Alla hade väl väntat sig bättre grafik och kortare laddtider, men jag upplever verkligen PS5 som rakt igenom blixtsnabb. Det tar bokstavligen en handfull sekunder från att jag startar Spider-Man: Miles Morales till dess att jag nätsvingar mig fram genom New York.

Jag gillar också hur de jobbat med jobbad med gränssnittet. Som att det går att få fram små videoguider när du kört fast i ett spel. Jag har suttit och försökt nöta mig igenom remaken av ökänt svåra Demon's Souls och för en hopplös person som mig är det underbart att med en knapptryckning få ett tips om hur jag ska klara mig förbi ett extra jävligt parti i spelet.

Sedan är allt så polerat. Jag har inte stött på några barnsjukdomar sedan lanseringen (jag hade ett par krascher innan första patchen), och märker inga funktioner som saknas eller känns illa utformade.

Det enda jag egentligen är riktigt missnöjd med är hur stor, ful och klumpig själva konsolen är. Nu har jag åtminstone gömt den i tv-skåpet (som jag blev tvungen att RENSA på grejer för att den skulle få plats).

Är det något du stör dig på hos Xbox?

Peter:

Sakta i backarna nu. Jag kan svara på det, men först undrar jag: 1) Vad är det med kontrollen som är så mycket bättre än allt annat? Och 2), om du har PS5:an i ett skåp – är den lika tyst då?

Simon:

Kontrollen har blivit större, tyngre och mer ergonomisk. Den ligger bättre i handen, och de där märkliga vassa kanterna från Dualshock 4 är borta. Jag älskar det adaptiva motståndet i avtryckarknapparna och vibrationsmotorn får förra generationens kontroller att kännas som ett Rumble Pak till Nintendo 64. Däremot känns pekskärmen fortfarande lite som en gimmick. Ungefär lika poänglös som Touch Bar på en ny Macbook.

Och ja, den är faktiskt helt tyst, trots att den är instängd. Jag glömde ju faktiskt att nämna ljudet, eller bristen på ljud, nyss. PS5:an är verkligen helt knäpptyst. Jag har aldrig hört fläkten spinna upp nämnvärt.

Så, har vi rett ut allt nu? Säg något dåligt om Xbox!

Xbox Series S och Xbox Series X. Foto: Microsoft
Xbox Series S och Xbox Series X. Foto: Microsoft

Peter:

Alla håller inte med mig om det, men jag ogillar verkligen att handkontrollerna inte har inbyggda batterier. Och det är naturligtvis under all kritik att konsolen släpps utan ett enda nytt exklusivt spel.

Jag gillar quick resume-funktionen, där man på några sekunder kan återuppta spel precis där man lämnat dem – även om man startat ett annat spel under tiden. Men den känns opålitlig: dels fungerar funktionen inte med alla spel, dels fungerar den ibland inte överhuvudtaget. Någon skrev att det var som en extra sparfunktion, men jag skulle aldrig komma på tanken att lita på quick resume för det ändamålet.

Men på tal om avsaknad av ljud: den är verkligen så tyst att man måste kolla på den lysande Xbox-loggan framtill för att försäkra sig om att maskinen är påslagen.

Vilka spel har du ägnat dig åt hittills, utöver Demon's Souls och Miles Morales?

Simon:

Alltså, mitt spelade styrs ganska mycket av att min fyraåring oftast är med. Så de två PS5-titlarna som rullat mest är två plattformsspel. Överraskande supercharmiga Astro's Playroom (som följer med konsolen) och Sackboy: A Big Adventure som är en slags spin-off på spelserien Little Big Planet. Det är också mysigt, men verkligen inget som sticker ut. Ett klassiskt tre plus-spel.

Senaste Assassin's Creed och Call of Duty har också hängt med några timmar. Båda ser ju ruskigt snygga ut på den här konsolgenerationen, även om spelformeln känns lite väl bekant. Speciellt nya CoD bjuder emellanåt på riktigt majestätiska scener.

Sedan har jag testat ett gäng PS4-spel, mest för att se hur den nya konsolen hanterar dem (riktigt bra, men det märks att de spel som är optimerade för PS5 flyter bättre och laddar betydligt snabbare).

Har du fastnat framför något särskilt?

Peter:

Jag spelar väldigt mycket Assassin's Creed: Valhalla (när min sjuåring sover) och stadsbyggarspelet Cities: Skylines (när hon är vaken). Det senare är ett av de spel som ingår i Game Pass. Jag har kört en del Forza Horizon 4, Planet Zoo och Gears 5 (som även de ingår i Game Pass). På kort sikt ser jag fram emot Ubisofts Breath of the Wild-inspirerade Immortals Fenyx Rising och förstås Cyberpunk 2077, från Witcher-studion CD Projekt Red.

Är det några kommande PS5-spel du ser lite extra fram emot?

Cyberpunk 2077. Foto: CD Projekt
Cyberpunk 2077. Foto: CD Projekt

Simon:

Cyberpunk har man ju gått och väntat på i... är det åtta år nu? Herregud. Annars ser jag fram emot att kika på Ratchet & Clank: Rift Apart som är tänkt att utnyttja hårdvaran i PS5 på några kul sätt, och så förstås Horizon Forbidden West. Vem älskar inte att slåss mot jätterobotdinosaurier, liksom?

De två sistnämnda är Playstation-exklusiva. Annars släpps förstås merparten av spelen till båda konsolerna. Tror du att det kommer att ändras de närmaste åren? Microsoft har ju investerat miljardbelopp i att köpa spelstudios de senaste åren. Inte minst jättebomben tidigare i höst när de köpte Zenimax, där spelserier som Fallout, Doom och Elder Scrolls ingår.

Peter:

Jag gissar att Bethesda-spelen (Fallout och så vidare) kommer till Playstation 5. Men jag tror att de kommer att vara superoptimerade för Series X och även gå att ladda ned utan kostnad om man är Game Pass-prenumerant.

På tal om Game Pass – ett hundratal Xbox-titlar går ju att streama till Android-enheter och versioner av Xcloud (en tjänst som är inkluderad i den dyraste versionen av Game Pass) är på gång till Iphone och tv-apparater.

Det är alltså uppenbart att Microsoft rustar för en framtid där streaming av spel blir lika vanligt och populärt som Netflix är för serier och Spotify är för musik. Samtidigt har Microsoft gärna påmint om att Series X och S inte är de sista hemkonsolerna företaget tillverkar.

Hur tror du att det här kommer att utveckla sig?

Simon:

Det barkar ju ganska tydligt åt ett håll. Det här är nog inte de sista spelkonsolerna som släpps, men jag är övertygad om att spelstreaming kommer att förändra marknaden.

Hur modernt är det egentligen att ha en 10 teraflops monstermaskin stående under tv:n, när samma funktionalitet kan strömmas från ett datacenter så länge du har tillräckligt stabil uppkoppling?

På sikt tänker jag att konsolen fasas ut på samma sätt som bluray-spelaren. Det blir något för den som vill eller måste köra spelen lokalt, och kanske i något högre kvalitet än vad som går att få via streaming.

Vi andra, för jag kan nog inkludera mig själv där, nöjer oss nog med att köra i Xbox-appen, Playstation-appen eller kanske Google Stadia på vår smart-tv och strömma spelen.

Eller är jag ute och cyklar?

Peter:

Nej, jag tänker på precis samma sätt. Kräsna spelare som kräver kort fördröjning och snabb bilduppdatering är framtidens vinylentusiaster. När det blir dags för – om det blir dags för – nästa Playstation och Xbox kommer allt att vara annorlunda.

Simon:

Okej, nu får du vara lite ärlig här. Kommer du att bli vinylentusiasten som sitter där med din gamla spelbox, eller kommer du att omfamna den nya, sköna digitala streamingvärlden?

Samlarutgåva av Stardew Valley. Foto: Fangamer
Samlarutgåva av Stardew Valley. Foto: Fangamer

Peter:

Både och. Jag har inget alls behov av att äga vare sig fysiska eller digitala spel till Playstation eller Xbox (såvida det inte är någon läcker japansk version av typ Ico). Däremot samlar jag på Nintendo-grejer. Jag är en sådan där som importerar dyra Stardew Valley-utgåvor till Nintendo Switch utan att någonsin ta skyddsplasten av dem. Varje gång jag köper ett Nintendo-spel digitalt svider det lite i hjärtat, trots att det är mycket bökigare att hålla på med fysiska spel.

Du då?

Simon:

Jag är sådan som slänger spelomslaget och sätter in skivan i ett cd-fodral, om jag av någon anledning tvingas köpa en fysisk utgåva. Är det svar nog?

Peter:

Du är död inombords.

Simon:

Jag är zen.

Peter:

Mja, jag sprakar av lycka när jag går förbi mina Nintendo-grejer hemma.

Simon:

Släpp Nintendot, nu! Vi skulle ju prata om konsolkriget, kommer du ihåg det? Vem vinner?

Peter:

Xbox Series X vinner i det långa loppet. Fast egentligen är det kanske inte just Series X som vinner – men Microsoft över lag. Just nu tycks de åtminstone ha en större vision än Sony, som inte riktigt vill släppa tanken på att det bara är en hemkonsol med exklusiva spel som gäller. Det är lite märkligt, med tanke på att Sony var tidiga med att satsa på streaming (via köpet av Gaikai), men som sedan dess konsekvent behandlat tekniken väldigt styvmoderligt.

Med Game Pass och Xbox Live kommer jag att kunna välja det format som för tillfället är lämpligast att spela på. Är jag hemma och tv:n är ledig väljer jag förstås Series X. Men jag kan välja att streama samma spel – med samma molnlagrade sparfil – på en annan enhet om jag så önskar. Det gäller förstås inte för alla spel just här och nu, men tjänsten lär byggas ut ordentligt kommande år.

Sedan har det börjat komma rapporter om att Sony med sina färre teraflops ändå presterar bättre än Series X på sina håll. Men det lär jämna ut sig. Konsolerna är trots allt så prestandamässigt lika att de allra flesta inte kommer att märka någon skillnad.

Låt mig gissa att du utser Playstation 5 till vinnare, trots att du skäms så mycket över den att du gömt den i ett skåp.

Simon:

Så klart Playstation 5 vinner, om du har ett jättestort tv-skåp alltså.

Men då tänker jag på själva konsolkriget, jag tror att Microsoft är positionerat för att ta en väldigt stor del av spelmarknaden. På alla plattformar – pc, mobil och konsol.

Men när det gäller maskinen man ställer under tv:n tror jag att Sony kommer att sälja bättre. De har så pass starkt innehåll, och, som sagt, fler exklusiva storspel. Det får mig att tro att PS5 kommer att vara det populäraste valet, åtminstone de kommande åren.

Peter:

Du kan ha rätt. Sedan är frågan om Sony gör rätt som ägnar så mycket tid åt detta konsolkrig och blir lite för närsynta. Samt att jag inte är så säker på att Playstation 5 får så många fler exklusiva storspel än Series X. Microsofts alla uppköp de senaste åren kommer snart att bära frukt.

Istället för att sälja en Xbox med krav på uppkoppling och prylar som Kinect (som de gjorde med Xbox One) har de en klokare strategi från början den här gången. Även om det inte skadat om Halo Infinite släppts vid det här laget, snarare än att se ut att vara i ganska uselt skick.

Simon:

Det hade ju suttit snyggt att ha åtminstone ett storspel klart till lanseringen!

Okej, vi får se. Vem som har rätt om några år då. För många av våra läsare kanske väntan ändå blir lång på en spelkonsol. Köerna är än så länge långa.

Peter:

Vi kanske ska passa på att säga att våra läsare redan har en solklar favorit. Åtminstone om man ska gå på besökstrafik. Intresset för Playstation 5 bland våra läsare är riktigt stort, medan det inte riktigt klickas med samma frenesi på det vi skrivit om Xbox Series X.

Men det bästa är trots allt att det inte riktigt kan bli fel oavsett vilken konsol man väljer. Så länge man också köper en Nintendo Switch vill säga!

Simon:

Då har vi alla bekänt färg!

Ska vi stanna där, och nöja oss med att leva i ovisshet?

Peter:

Ja, vi gör det!

Simon:

Tur, för jag måste gå hem nu.