Digitalisering
Polisens nya program avslöjar brottslingar
Polisens nya datorprogram ska göra det enklare att identifiera våldtäktsmän, mördare och rånare. Men när Ny Tekniks reporter försökte beskriva Wanja Lundby-Wedin visade fantombilden snarare Gudrun Schyman.
Första steget är enkelt: du väljer kön, etnisk bakgrund, ungefärlig ålder, ansiktsform och frisyr. Programmet plockar fram nio ansikten. Du talar om vilka som passar sämst.
Nya ansikten dyker snabbt upp på skärmen. Den här gången är de mer lika varandra.
- Som vittne behöver du inte längre peka ut varenda detalj, datorn sköter jobbet med hjälp av ditt minne, säger kriminalinspektör Dan Boija på länskriminalens våldssektion i Stockholm.
Länskriminalen fick programmet i augusti i år och har redan använt det för att ta fram bilder av ett halvt dussin misstänkta våldsbrottslingar. I ett fall hjälpte en 10-årig pojke polisen att pussla ihop fantombilder på två gärningsmän som brutit sig in i familjens hus och misshandlat pappan.
Trots pojkens ålder och att han nyss bevittnat en traumatisk händelse, tog det bara en timma att få fram en ungefärlig bild av männen.
- Utan det här programmet tror jag knappast att han hade kunnat hjälpa oss så mycket, säger Dan Boija.
Efit (Electronic Facial Identification Technique) är utvecklat vid Kent University i Storbritannien och används bland annat av amerikanska FBI, brittiska Scotland Yard och polisen i New York.
I stället för att ägna flera timmar åt att plocka fram näsor, hakor, ögonpar och frisyrer ur en jättelik databas kan vittnen och polis nu skapa ansikten på 30-45 minuter.
Men när Ny Tekniks reporter försöker ta fram en fantombild av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin stöter tekniken på problem.
Kombinationen av en kvinna med ganska alldagligt utseende och en reporter som knappt känner igen svärmor är förödande. Fram växer visserligen en bild av en medelålders kvinna med halvlångt hår - men Wanja Lundby-Wedin är det inte.
- Efter din beskrivning skulle jag ha åkt ut och gripit Gudrun Schyman, skrattar Dan Boija.