Populärteknik
Plast effektivt strålskydd i rymden

Plast är ett effektivare skydd mot strålning i rymden än aluminium, visar data från instrumentet Crater.
Crater finns ombord på rymdfarkosten LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) som sköts upp till bana runt månen i juni 2009. Ombord finns bland andra instrument Crater (Cosmic Ray Telescope for the Effects of Radiation) med uppgift att mäta strålningseffekter på människor.
Cary Zeitlin vid University of New Hampshire är huvudförfattare till en artikel i tidskriften Space Weather där resultaten av undersökningen beskrivs:
- Det är den första studien som använder observationer från rymden som bevisar att de många har misstänkt en längre tid - att plast och andra lättviktsmaterial om man ser till vikten är effektivare än aluminium när det gäller att skydda mot kosmisk strålning.
- Skydd kan inte fullständigt läsa strålningsproblemen i rymden, men det finns klara skillnader i effektivitet mellan olika material.
Innan mätningarna som utförts med Crater, samt mätningar som gjorts på marsfarkosten Curiosity, så har effekterna på tjocka skydd mot kosmisk strålning endast simulerats i datormodeller och i partikelacceleratorer.
De nya observationerna visar att lättviktsmaterial kan användas för strålskydd även på långvariga rymdexpeditioner och de tas fram så att de även tål andra påfrestningar under en rymdfärd.