Bygg

Passiv villa med aktivt tak – i byggsats

Passivhuset Björken. Illustration: Fiskarhedenvillan
Passivhuset Björken. Illustration: Fiskarhedenvillan

Nu kommer den första byggsatsen med ett passivt enfamiljshus som har aktivt tak – solpaneler och gräs.<br> - Sveriges första ”riktiga” passivvilla, hävdar företaget Fiskarhedenvillan i Borlänge.

Publicerad

Byggandet av det första ”riktiga” passivhuset som levereras som byggstats pågår för fullt i Upplands Väsby norr och Stockholm.

Med ”riktig” menar tillverkaren Fiskarhedenvillan att byggsatsen är den första svensktillverkade villan som är certifierad enligt den internationellt vedertagen standard som utvecklats av PHI, passivhusinstitutet i Darmstadt, Tyskland.

- Branschen har pratat om passivhus i flera år. Men hittills har ingen kunnat leverera ett sådant som lever upp till internationell standard som bland annat garanterar ett jämnt och behagligt inomhusklimat, säger Gunnar Jönsson, vd på företaget Fiskarheden.

Tvåplansvillan som nu byggs i Upplands Väsby ska bli ett demonstrationshus, det första av en flera nya husmodeller som följer samma byggkoncept.

Taket, som utvecklats tillsammans med taktillverkaren Monier, är speciellt. Ena halvan är beklädd med gräs, den andra sidan har aktiva solenergipaneler som ska försörja huset med så mycket el att det täcker den driften av hela byggnaden.