Startup

Orbital Systems snåldusch spar vatten och energi

Mehrdad Mahdjoubi Foto: Christoffer Lomfors
Mehrdad Mahdjoubi Foto: Christoffer Lomfors

33-LISTAN. Priser och utmärkelser har strilat över Orbital Systems sedan företaget bara var en nykläckt affärsidé. Nu har försäljningen av snålduschen tagit fart.

Publicerad

Fem liter vatten räcker i tio minuter om du står i Orbital Systems patenterade dusch. Vattnet rinner ut i golvbrunnen, renas och pumpas tillbaks till duschmunstycket -utan att vattenkvaliteten försämras. Tvärtom. Det är renare än vattnet som kommer från varmvattenberedaren. Men den stora fördelen är att vattenförbrukningen minskar med 90 procent jämfört med en traditionell dusch. Samtidigt sjunker energiförbrukningen med 80 procent.

- Enorma mängder uppvärmt vatten slösas bort i dag. Med vår teknik kan du duscha hur länge du vill utan dåligt samvete för varken miljön eller plånboken, säger Mehrdad Mahdjoubi, som är grundare och vd.

Företaget har tagit emot en lång rad priser. Ett av dem kommer från Skypegrundaren Niklas Zennström, som även har investerat en hemlig summa i bolaget.

De femtio duscharna i företagets förserie har sålt slut. Bland kunderna finns Försvarsmakten, hotell, kommunala badhus och idrottsanläggningar. Till sommaren ska duschen börja produceras i större volymer, och beställningarna har redan börjat strömma in.

Efter den svenska hemmamarknaden siktar Mehrdad Mahdjoubi på länder där vatten och el är betydligt dyrare än i Sverige samt på regioner som lider av vattenbrist.

Orbital Systems

Gör: Energi- och vattensnål dusch.

Ort: Malmö.

Startår: 2012.

Anställda: 12.

Omsättning 2014: 4,5 Mkr.

Riskkapital: Hemligt.

Huvudägare: Grundarna och Niklas Zennström.