Webbtv

Öppnar den hetaste köksprylen

Induktionsspisarna hettar upp pastavattnet på nolltid. Men hur fungerar de egentligen? Ny Tekniks webbtv-program Under skalet tar sig in i spisen.

Publicerad

Induktionsspisar är snabba, och kräver mindre energi än vanliga spisar. Dessutom bränner du dig inte, även om du sätter handen på en påslagen platta. Därför har de blivit en vanligare syn i svenska kök de senaste åren. Men ibland fungerar de inte alls. Säkert kan flera hemmakockar känna igen sig i problemet med att ingenting verkar hända när man dragit igång en platta. För att spisen ska fungera krävs det att stekpannan eller kastrullen som står ovanpå är magnetisk.

Just det här köksmisstaget råkar programledarna Adis Avdic och Jan Herrlin ut för när de gör sig redo att undersöka tekniken på insidan av den trendiga spisen. Vattnet i kastrullen förblir kallt, tills dess att de har bytt ut den mot ett kärl med magnetisk botten.

Programledarduon bryter sig enkelt in i spisen. Först lossar de på själva hällen, som täcker de fyra plattorna. När en platta skalas på sitt översta lager påminner den om en grammofonspelare, fast skivarmen består av en avkännare för om något har placerats på plattan. Under det lagret döljer sig en spole i koppar, liknande hur det ser ut i andra uppladdningsbara prylar, som till exempel en eltandborste. Till skillnad från eltandborsten har spisplattan bara en spole – inte två. Då krävs högre frekvens.

– Drar man upp frekvensen på den här, då nyttjar man det som kallas virvelströmmar som sätter igång och vandrar i metallen. Då sätter molekylerna igång att vibrera och då genereras det värme, säger Jan Herrlin.

Dissektionen av spisen fortsätter ner till kretskortet under plattorna.

– Kretskortet ser ut ungefär som ett kretskort i en hifi-receiver eller en förstärkare, säger Adis Avdic.

Jan Herrlin demonstrerar hur de olika delarna i kretskortet fördelar ström och spänning till de olika delarna av spisen. Här sitter också spisens kylfläns.

– Hade man haft en aluminium- eller kopparkastrull så hade man behövt ha mycket större komponenter. Och en mycket större fläkt, säger Adis Avdic.

– Då hade den här spolen värmts upp väldigt mycket och den här fläkten hade inte räckt till. Spolen hade värmt upp allting innanför, kommenterar Jan Herrlin.

Spisen är av inbyggnadsmodell

Programledarna Adis Avdic och Jan Herrlin jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas. Adis är mekanikkonsult. Jan är expert på kretskortsdesign.

Samtliga avsnitt i serien kan ses på nyteknik.se/underskalet.

Programmet tittar närmare på inbyggnadshällen EHI8000F från Electrolux.

Hällen har fyra zoner för uppkokning.

Spänning: 230 V, max anslutningseffekt 7 400 W.