Innovation
Odlad lax är ”simmande grönsak”
Halterna av nyttiga omega 3-fettsyror har sjunkit kraftigt i odlad lax. Det visar en ny norsk studie.
Vild lax äter småfisk och kräftdjur, men odlad lax matas till 70 procent med vegetabilisk kost som är billigare. Det har gjort att de nyttiga omega 3-fettsyrorna har minskat markant de senaste tio åren, enligt en studie som norska radion NRK låtit göra.
NRK har låtit analysera laxfiléer från fem stora fiskproducenter. Resultatet visade att den odlade laxen innehöll mindre än hälften så mycket omega 3 jämfört med lax som inte fått grön kost.
- Odlad lax är på väg att bli en simmande grönsak, säger professor Harald Arnesen vid Senter for klinisk hjerteforskning på Oslos universitetssjukhus Ullevål till NRK.
Han har studerat hur olika nivåer av omega 3 påverkar hjärtpatienter. Även friska personer behöver de hälsosamma fettsyrorna. Harald Arnesen tycker att lax fortfarande är nyttigt men att veckobehovet för friska personer förmodligen inte täcks av två laxmiddagar i veckan om laxen är odlad.
Branschorganisationen FHL, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, tillbakavisar kritiken i ett uttalande med rubriken ” Laksen er proppfull av sunnhet”.
- Det är sant att andelen marina ingredienser har minskat eftersom industrin även är engagerad i ett optimalt och hållbart utnyttjande av de begränsade resurser vi har tillgängliga. Men ingen tillgänglig forskning visar att det har gått ut över hälsan, säger direktör Henrik Stenwig.