Digitalisering

Nytt ljudformat bättre än cd-kvalitet

Fraunhofer förbättrar ljudet (foto Colourbox)
Fraunhofer förbättrar ljudet (foto Colourbox)

Företaget som skapade mp3-formatet lanserar nu en ny komprimeringsmetod som ger bättre ljudkvalitet än cd. Den heter HD-AAC och är bland annat avsedd för bärbara musikspelare och mobiltelefoner.

Publicerad

Tyska Fraunhofer som deltog i skapandet av mp3-formatet presenterar nu det nya ljudformatet HD-AAC.

Det använder en så kallad oförstörande komprimering som återskapar ett originalljud exakt som det lät vid inspelningen, utan att en enda etta eller nolla försvinner.

Mycket av den musik som spelas in idag är kodad med 24 bitar och 96 kHz. Men cd-formatet har den lägre kvaliteten 16 bitar och 44,1 kHz.

HD-AAC utgår ifrån den högre kvaliteten och komprimerar en ljudfil till ungefär halva storleken av originalet.

Det gör att en fil i HD-AAC blir ungefär lika stor som en cd-fil men erbjuder mycket högre ljudkvalitet.

Så här fungerar även andra metoder för oförstörande komprimering. Men till skillnad mot dessa är det nya formatet skalbart.

Det innebär att en fil i HD-ACC kan kodas av och spelas upp med valfri kvalitet. Då kan filen strömmas från en server till olika apparater. Ska den till en hi-fianläggning kan maxkvaliteten användas. Men om den ska skickas till en bärbar spelare väljs en lägre kvalitet.

När en bärbar spelare eller musikmobil kompletteras med ny programvara kan den spela upp originalfilen som kan vara så stor som 50 megabyte för en enda låt. Om spelarens ljudkretsar och hörlurar har högsta kvalitet kan alltså ljudet bli bättre än vad en cd erbjuder.

Men man kan också välja att bara kopiera "kärnan" av en HD-AAC-fil till den bärbara spelaren.

Den har formatet AAC 128 kilobit per sekund som är ett vanligt format för exempelvis Ipod. En sådan fil är för det mesta bara några få megabyte stor.

Enligt Fraunhofer är en avsikt med den nya komprimeringsmetoden att erbjuda ett format som passar för arkivering. Men också för dem som vill kunna använda en enda fil som kan distribueras med olika kvalitet.

Exempelvis en webbradiostation som vill ge sina lyssnare olika kvalitetsalternativ där de som vill ha hi-fi kanske är beredda att betala en slant.

Det nya formatet är baserat på standarden MPEG-4 SLS (Scalable to Lossless) som är ett tillägg till "MPEG-4 Audio" som utvecklats av Fraunhofer tillsammans med Infocomm Research.