Bygg

Nytt bevis för mörkläggning i Saudiaffären

Ekot presenterade i morse ännu ett bevis för att regeringen ville mörklägga att Foi skulle sätta upp en vapenfabrik i Saudiarabien via ett privat bolag.

Publicerad

Ytterligare ett bevis för att regeringen Reinfeldt känt till att Totalförsvarets forskningsinstitut, Foi, via ett bolag skulle hjälpa diktaturen Saudiarabien att sätta upp en vapenfabrik i Saudiarabien, avslöjades i morse av Ekot.

Per Andersson, tjänsteman på försvarsdepartementet, fick den 20 januari 2010 ett mejl från tjänstemannen Lars Höstbeck på Foi. Den senare sände också ut kopior till chefer och andra tjänstemän på Foi och bland dem också ägaren av det privata bolaget SSTI, Dick Sträng, tidigare medarbetare på Foi.

Enligt en juridisk handläggare på försvarsdepartementet fanns inte mejlet överhuvudtaget diariefört inom regeringskansliet. Men Ekot fick i höstas till slut ut en kopia från Foi.

Enligt mejlet ska Foi ha fått regeringens och vapenexportmyndigheten ISPs tillstånd att ingå ett avtal om konsultinsatsen med den saudiarabiska motparten i ärendet.

Även tidigare ska handlingar kring ett möte 2008, då tjänstemän på försvarsdepartementet träffade en saudisk representant, ha försvunnit. Enligt Madelene Sandström, som var generaldirektör för Foi vid tillfället, ska departementet ha beordrat in handlingarna, i strid med regler.

Enligt Ekot visar mejlet att regeringen ljugit om vad man känt till och att man försökt mörklägga sin egen inblandning i affären.

Riksdagens konstitutionsutskott förbereder nu sin granskning av regeringens inblandning i affären. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till Ekot att han inte vill kommentera och föregripa den kommande utfrågningen av honom i KU framöver.