Bygg

Nya kolfibergallret stärker betong vid reparationer

Foto: KICT
Foto: KICT

Forskarnas 20 mm tjocka paneler av kolfibertextil och cementbruk ska göra betongstrukturer starkare, och renoveringar billigare.

Publicerad

I Sydkorea är över 90 procent av infrastrukturen byggd i betong, vilket inkluderar landets bostäder. Åldrande betongstrukturer kan få en minskad hållfasthet. Ett alternativ för att förstärka dem är kolfiber.

Med sin höga draghållfasthet kompletterar kolfiber materials tryckhållfasthet. The Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology, KICT, har utvecklat ett alternativ till traditionella kolfiberlösningar för att förstärka betong. Innovationen består av ett brandsäkert nät av kolfibertextil som kombineras med cementbruk till 20 mm tjocka paneler.

Kan även användas till havs

Panelerna är brandsäkra och kan användas vintertid, på fuktiga ytor – till och med på betongstrukturer till havs. Det skriver Eurekalert, med hänvisning till en studie publicerad i tidskriften Materials.

Jämfört med kolfiberarmering som används i dag menar forskarna att de visar att deras teknik kan sänka byggkostnader med 40 procent. De beräknar panelens livslängd till mer än 100 år. Det cementbruk som har utvecklats av KICT innehåller till 50 procent slagg från järnframställning.

Greenfell Tower

Ett kommande steg kan bli att ge panelerna värmeisolerande egenskaper. Det är högintressant, inte minst efter branden i Grenfell Tower i London 2017. De aluminiumklädda kompositpaneler som hade använts vid renoveringen av 70-talsbyggnaden visade sig hjälpa det snabba brandförloppet på traven. 72 människor dog och efter katastrofen har många fastighetsägare fått rannsaka sina ytskikt, bland annat i Malmö.