Tekniknyheter

Ny Teknik får ny ägare – nytt svenskt mediebolag tar över

Thomas Peterssohn, vd.
Thomas Peterssohn, vd.

Förlaget som ger ut Ny Teknik har fått nya ägare. ”Vi vill utveckla nya tjänster och produkter för läsarna" säger Thomas Peterssohn, ny vd.

Publicerad

Ny Teknik har givits ut av förlaget Alma Talent, en del av den finska mediekoncernen Alma. Nu tar nya ägare över i form av ett helt nytt svenskt företag, New Technology Media Group. Bolaget är så nytt att det ännu inte har registrerats hos Bolagsverket.

Bakom bolaget står Thomas Peterssohn och Christer Björkin samt en tredje, än så länge okänd, ägare som ska presenteras i nästa vecka.

Varför har ni köpt Ny Teknik?

– Därför att det är en spännande tidning i en bransch där det händer mycket. Vi tror att Ny Teknik har en stor möjlighet att klara den här digitala transformationen som mediebranschen befinner sig i, säger Thomas Peterssohn.

Kommer läsarna att märka någon skillnad?

– Jag tror inte att läsarna märker någon skillnad på kort sikt. Redaktionen sköter journalistiken på daglig bas. På längre sikt ser jag gärna att vi utvecklar nya tjänster och produkter för våra läsare, inte bara i form av journalistik utan det kan vara utbildningar och fördjupningar av olika slag.

Enligt Thomas Peterssohn finns mycket att bli bättre på för annonsköparna också.

– Vi kan hjälpa företag med hur de ska nå ut till ingenjörer, beslutsfattare och tekniska specialister för rekryteringar eller för att göra affärer.

Vad har Ny Teknik för roll, ser du?

– Ny Teknik är Sveriges största och viktigaste tekniksajt för generell bevakning av den tekniska utvecklingen, både i tidigt skede men också hur tekniken tillämpas. Tidningen är väldigt populär hos väldigt många läsare. Jag tror att Ny Teknik framöver kan skapa fördjupningar utifrån den breda plattformen, fördjupningar i nischer eller till och med nischsajter.

I pressmeddelandet som gick ut talar du om potentialen för digital journalistik, men Ny Teknik finns ju också som papperstidning. Vad händer med den?

– Ny Teknik kommer att ges ut på papper också en bra tid framöver. Men medievanorna förändras, och det är otroligt viktigt att vi har en bra digital tjänst.

Vilken teknikutveckling är du själv mest intresserad av att följa?

– Teknik som ligger nära affärer, och hur digital teknik kan påverka företag.

Per Danielson är chefredaktör på Ny Teknik.

– Jag har haft ett bra samarbete med Alma Talents vd Juha-Petri Loimovuori men i takt med att den finska koncernen ändrar strategi känns det bra att få nya ägare med Ny Teknik som kärnan i hela verksamheten. Nu ser vi fram mot att jobba i en mer startupliknande miljö och skapa ännu bättre premiumupplevelser, både för läsare och annonsörer. Ny Teknik ska vara den viktigaste knutpunkten där ingenjörer, utvecklare och teknikintresserade dagligen samlas för att läsa, dela och diskutera de senaste teknikhändelserna, säger Per Danielson.

Både Thomas Peterssohn och Christer Björkin har en bakgrund på Talentum, som gav ut Ny Teknik och Affärsvärlden med flera tidningar innan Alma Talent bildades. Thomas Peterssohn var chefredaktör för Affärsvärlden och Christer Björkin vad vd för förlaget.

Thomas Peterssohn har också varit vd för Mittmedia och för TT, Tidningarnas telegrambyrå.

I affären ingår även tidningarna Teknikhistoria, Arbetarskydd, Lag & Avtal samt Personal & Ledarskap.

Ny Teknik startade 1967

Ny Teknik gavs första gången ut 1967. Den var från början ett mer populärvetenskapligt komplement till Teknisk Tidskrift.

Teknisk Tidskrift grundades av maskiningenjören Wilhelm Hoffstedt 1871. Där skrev framstående ingenjörer om sina respektive ämnesområden.