Sammanfattat

Nummer 6 2017: Algorithms to live by

The computer science of human decisions

Publicerad

”Om man bor i en storstad känner man kanske igen följande problem: man letar efter en ny lägenhet, och varje dag ser man nya lovande annonser på nätet. Men så fort man hittar någonting man gillar måste man bestämma sig direkt om man ska lägga ett bud eller inte – nästa vecka kommer lägenheten att vara såld, och chansen kommer inte tillbaka. Ska man då slå till så fort man ser en lägenhet man tycker om, eller ska man vänta ett tag för att få en bild av hur marknaden ser ut först? Och hur länge ska man i så fall vänta?

Det kan verka som en omöjlig fråga att besvara. Men faktum är det finns en matematiskt optimal lösning på problemet. Om man till exempel bestämmer sig för att totalt sett välja mellan 30 lägenheter, ska man först gå på 11 visningar utan att lägga några bud, och därefter bjuda på den första lägenheten som är bättre än alla man tidigare sett. På det sättet har man den största chansen att lägenheten man bestämmer sig för faktiskt också är den bästa.

I sin bok Algorithms to Live By beskriver Brian Christian och Tom Griffiths en rad liknande situationer – tillfällen där man kan dra nytta av lärdomar från matematik och datavetenskap för att fatta bättre beslut i vardagslivet. ”

Saknar du en prenumeration? Beställ din prenumeration här.

Redan prenumerant och vill läsa äldre utgåvor? Logga in här.

Månadens bok juni:

Titel: Algorithms to live by

Författare: Brian Christian & Tom Griffiths

Sammanfattat av: NyTeknik