Populärteknik
Nu ska vi lära oss äta insekter
I höstas utannonserade EU-kommissionen ett projekt värt över 25 miljoner kronor för att förespråka insekter som ny proteinkälla i maten. Nu har den första insektskokboken kommit.
Experter tror att ett insektsbaserat kök kan medverka till att uppnå EU:s miljömål, eftersom småkryp och flygfän släpper ut betydligt mindre växthusgaser än köttdjur och fjäderfä, och dessutom inte kräver dyrt foder. Insekterna är dessutom nyttiga. Exempelvis innehåller gräshoppor kring 20 procent protein, men bara 6 procent fett.
Torkade larver består av över 50 procent protein, mot 20 i kött. Syrsor sägs vara kalciumrika, medan termiter kan förse människan med värdefullt järn.
Förra tisdagen presenterade näringsforskaren och entomologen Marcel Dicke från universitet i Wageningen i Holland ”Het Insectenkookboek”, en ny kokbok med läckra rätter baserade på insekter.
– År 2020 kommer du att kunna köpa insekter i snabbköpet, säger Marcel Dicke till brittiska The Telegraph.
Se och hör honom göra reklam för insektsdieten på Youtube.