Populärteknik

Nu byggs Elon Musks Hyperloop

Hyperloopbanan som ska byggas i Kalifornien blir åtta km lång och ska vara färdigbyggd om 2,5 år. Foto: Hyperloop Transportation Technologies & Tesla Motors
Hyperloopbanan som ska byggas i Kalifornien blir åtta km lång och ska vara färdigbyggd om 2,5 år. Foto: Hyperloop Transportation Technologies & Tesla Motors

Första banan för Elon Musks överljudståg Hyperloop börjar byggas inom några veckor.

Publicerad

För två år sedan presenterade Elon Musk sitt koncept Hyperloop för ett tåg som färdas i nästan lufttomma rör i överljudsfart. I början av 2015 twittrade han om att en åtta km lång testbana skulle byggas i USA.

Men nu ser det ut som om företaget Hyperloop Transportation Technologies, HTT, blir först med att bygga en bana utifrån Elon Musks idéer som är fria att användas av vem som helst.

Enligt sajten Dezeen ska testbanan i Kalifornien börja byggas i november och vara färdigställd om drygt två år och kosta motsvarande 1,2 miljarder kronor.

Den blir åtta km lång och ska under testperioden frakta omkring tio miljoner passagerare. När tågen körs tomma ska de kunna färdas i 1 216 km/h vilket är i närheten av ljudhastigheten. Men med passagerare ombord blir farten bara 250 km/h.

- Men det är inte hastigheten som ska testas. Det vi vill ha svar på är bland annat hur man ska kunna fylla och tömma vagnarna med plats för 28 passagerare på bara 30 sekunder och hur man ska kunna hålla kilometerlånga rör praktiskt taget lufttomma, sade HTT:s vd Dirk Ahlbom till Wired när planerna på bygget presenterades i början av 2015.

I gruppen som konstruerar banan finns omkring 200 ingenjörer som till vardags arbetar på företag som Boeing, Nasa, Space X och Airbus.

I Elon Musks skisser ska vagnarna drivas av en kombination av induktiva linjärmotorer och tryckluft där energin tas från solceller på rörens tak.