Digitalisering

NSA bygger jättespioncentrum

Här är designbilderna på den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA:s nya gigantiska superdatorcentrum, som ska samla underrättelseinformation och bekämpa cyberhot.

Publicerad

Nättidningen Deseret News i presenterar nu bilder på var National Security Agency, NSA, planerar sitt nya stora spioncentrum i den amerikanska Mellanvästern och hur anläggningen kommer att se ut.
Klicka här för att se dem hos Desert news


I förra veckan, den 6 januari, togs det första spadtaget till byggnaden, som ligger i anslutning till den amerikanska militärbasen Camp Williams, där USA:s ingenjörstrupper är förlagda, ett par mil söder om Salt Lake City.


Prislappen för datacentret beräknas bli 1,5 miljarder dollar eller dryga 10 miljarder svenska kronor, uppger tidningen.


Det officiella namnet blir Utah Data center. Men – inofficiellt kallar invånarna i delstaten det redan för ”the spy center”, spioncentrumet.


Centumet planeras att bli upp emot 10 000 kvadratmeter stort; bara datorhallen uppgåt till dryga 1 000 kvadratmeter, och maskinerna väntas förbruka stora mängder el. Enligt Deseret News valdes Utah ut i bland 37 andra möjliga ortsplaceringar bland annat just på grund av dess erbjudanden om låga elpriser.


Uppförandet av byggnaden vänta skapa 5 000 - 10 000 byggjobb, och när anläggningen är färdig någon gång i slutet av år 2013 kommer mellan 100 och 200 it-tekniker och ingenjörer att arbeta där med att serva amerikanska underrättelsemyndigheter.


Exakt vad teknikerna ska syssla med är hemligt, men NSA:s projektledare. Harvey Davis har sagt till amerikanska media att ”maskinerna som kommer att leva i Utah utgör essensen i NSA:s arbete”.


Det nya datacentrumet sägs vara ett led i USA:s gällande policy för att stävja hot mot internet och it-system. Det ska hjälpa federala tjänstemän att skydda nationella säkerhetsnätverk och med att identifiera it-hot.
Nyhetsbyrån AP skriver dock samtidigt att NSA vägrar att avslöja anläggningens fulla syfte eller funktion: ” många anser dock att det ska användas för att analysera inhemsk och internationell telekommunikation”.