Innovation

Nordisk gen kan ge nyttigare bröd

140 år gamla vetesorter kan ge nyttigare bröd, konstaterar genetikforskaren Jenny Hagenblad. Foto: Linköpings universitet

En eftertraktad gen har hittats i 140 år gamla nordiska veteprover. Genen ökar näringsinnehållet i säd. Resultatet ska nu användas för att ta fram nya nyttigare vetesorter.

Publicerad

Vete med genen NAM-B1 innehåller mer protein och mineraler än andra sorter. Fram till nu har den bara påträffats i vilt emmervete (tvåkornsvete) som växer i Irak och Mellanöstern.

En genanalys av 500 vetesorter från hela världen visar nu att genen finns i nästan alla äldre vårveten från Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här