Miljö

Nedbrytbar plast skapar problem i återvinningen

Regeringens utredaren Åsa Stenmarck. Foto: IVL
Regeringens utredaren Åsa Stenmarck. Foto: IVL

Regeringen har tillsatt en utredning om plastens miljöeffekter. Den ska även fokusera på nedbrytbar plast, som inte går att återvinna.

Publicerad

Tidigare i höstas tillsatte regeringen en utredning om plastens miljöeffekter. Den ska vara klar i december nästa år. I mars kommer en delredovisning, som ska handla om vilka plastprodukter som är vanliga i nedskräpning och klargöra om biobaserad och nedbrytbar plast förekommer i nedskräpning.

Även plast som är nedbrytbar har miljöproblem. Sådan plast degraderar successivt i kontakt med vatten eller syre. Men enligt utredaren Åsa Stenmarck går inte nedbrytbar plast att återvinna. Det skapar problem när den hamnar i återvinningsströmmarna.

– Nedbrytbar plast kan förstöra en hel batch av återvinningsbart material eftersom man då inte kan uppnå de kvalitetskrav som ställs på den återvunna råvaran, säger hon.

Läs mer:

I den internationella standarden definieras nedbrytbar plast som ett plastmaterial som bryts ner vid industriell kompostering. Men industriell kompostering förekommer inte i Sverige enligt Åsa Stenmarck, eftersom det svenska matavfallet till största delen rötas.

– Om den nedbrytbara plasten hamnar i havet vet vi inte hur lång tid det tar innan den bryts ner och vilken skada den gör på vägen. Den kanske äts upp av en sköldpadda eller fastnar i en fisk och där vet vi inte om den bryts ner, säger hon.

Några miljöproblem med plast

Djur kan äta plast eller fastna i plastvaror

Större plastvaror kan nötas ner till mikroplast som förgiftar fisk

Plast tillverkas oftast av råolja eller naturgas, vilket ger utsläpp av koldioxid

Plast är svårt att återvinna