Populärteknik

Nasas ai-robot Cimon trotsar astronaut på ISS

Astronauten Alexander Gerst och ai-roboten Cimon. Foto: ESA/Skärmavbild från Youtube
Astronauten Alexander Gerst och ai-roboten Cimon. Foto: ESA/Skärmavbild från Youtube

På en video publicerad av ESA från rymdstationen ISS kan du nu se hur deras ai-robot Cimon trotsar astronauten Alexander Gerst i valet av musik på stationen.

Publicerad

Ai-roboten Cimon skickades till rymdstationen ISS redan i juni för att arbeta som en interaktiv assistent åt besättningen med uppdrag att svara på frågor och genomföra enklare uppgifter, enligt Tech Times.

Cimon står för crew interactive mobile companion och är stor som en baskeboll. Men vid en närmare titt på ai-roboten under en videoinspelning så är det uppenbart att det inte alltid går som förväntat när man har att göra med ai-robotar.

När den tyske astronauten Alexander Gerst frågar ut och testar roboten ber han den även spela lite Kraftwerk-musik för honom. Medan de lyssnar på låten ”Man Machine” så vill inte Cimon lyssna på Gerst kommando att den ska sluta spela upp musiken. När Gerst sedan skämtsamt säger att Cimon inte lyssnar på honom och ber om hjälp från ingejörer på jorden att få roboten att lyda order så kontrar Cimon med att be Gerst att vara trevlig mot den.

Gerst skojar då om att Cimon verkar ha en känslig dag och efter en kort interaktion föreslår Cimon istället att Gerst kanske är hungrig och undrar om den ska påminna honom när det är dags för lunch.