Innovation

Nasa rundar solen nästa år

Foto: Nasa
Foto: Nasa

Just nu pratar alla om när och hur Nasa ska ta sig till Mars – men det närmaste projektet för USA:s rymdmyndighet är en resa till solen. Sonden ska bland annat lösa gåtor kring de solvindar som kan ställa till kaos på jorden.

Publicerad

Efter att ha dokumenterat enorma cykloner vid Jupiters poler vänder Nasa blicken mot vår egen stjärna. Den senaste sonden som kom nära solen var Helios 2, med avståndet 43 miljoner kilometer. Nya Parker Solar Probe är döpt efter astrofysikern som upptäckte solvindarna 1958. Planen är att den ska inleda sin resa den 31 juli 2018, och sedan fullfölja 24 varv runt eldklotet.

Som närmast kommer Parker Solar Probe befinna sig 6,2 miljoner kilometer från solytan. Det innebär att den utsätts för temperaturer på 1 377 grader. För att utrustningen ska klara hettan har sonden fått en nära tolv centimeter tjock värmesköld av kolkomposit.

Under sin resa kommer Parker Solar Probe vara sju gånger närmare Merkurius än någon tidigare rymdfarkost. Sonden kommer även passera nära Venus och utnyttja planetens gravitation som en slangbella.

Läs mer:

Uppdraget 2018 är att utforska solens yttre atmosfär, och hämta in de fakta som är avgörande för att besvara viktiga frågor kring hur stjärnor fungerar, bland annat hur solvindarna fungerar. Informationen kommer förbättra vår förmåga att ställa prognoser för de laddade partiklar som kan påverka satelliter och astronauter – men faktiskt också inverka på vår vardag vid jordytan.

1967 inträffade en av de kraftigaste uppmätta solstormarna hittills. Den slog ut de radaranläggningar som ingick i USA:s missilförsvar, och militärens radiokommunikation. NORAD tolkade störningen som ett potentiellt första steg i en sovjetisk kärnvapenattack. Som tur var insåg man att de tekniska problemen inte berodde på ett sovjetiskt supervapen. Bland annat såg USA norrsken så långt söder ut som New Mexico.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!