Tekniknyheter

Musk: Snart rullar första Tesla-bilen ut från Giga Berlin

Giga Berlin ska tillverka Tesla-bilar för den europeiska marknaden.E Foto: Tesla
Giga Berlin ska tillverka Tesla-bilar för den europeiska marknaden.E Foto: Tesla

Buden har varit många om när Teslas nya tyska bilfabrik ska öppna. Nu utlovar vd:n Elon Musk att starten inte är långt borta. Men än finns det hinder.

Publicerad

Superentreprenören Elon Musk besökte på lördagen en festival som hölls på platsen för den nya fabriken Giga Berlin.

Utmaningen: Volymtillverkning

Enligt Musk väntar Tesla på att få grönt ljus från tyska myndigheter innan tillverkningen kan dra igång.

Nu är förhoppningen att de ska första elbilarna ska rulla ut från fabrikens produktionslinjen så snart som i nästa månad, uppger Tesla-vd:n. Men enligt affärstidningen Bloomberg kan produktionsstart dock dröja till i början av 2022.

Den stora utmaningen, enligt Elon Musk, är inte att öppna fabriken – utan att kunna skala upp tillverkningen, rapporterar Reuters.

– Att starta produktionen är toppen, men att komma upp i volymproduktion är den svåra biten. Det kommer att ta längre tid att nå dit än vad det tog att bygga själva fabriken, berättade Musk för en jublande publik utanför Giga Berlin.

Målet: 10 000 bilar per vecka

Målet är den nya fabriken ska kunna bygga 5 000 eller "förhoppningsvis" 10 000 Tesla-bilar per vecka i slutet av 2022.

Vid den tidpunkten hoppas Tesla även vara igång med volymtillverkning av battericeller i anläggningen. Planerad tillverkningskapacitet för batterier ligger på motsvarande 50 gigawattimmar per år.

Men Tesla väntar fortfarande på det slutgiltiga beskedet från lokala myndigheter i Brandenburg, som håller på att utvärdera bilfabrikens miljömässiga påverkan av området den byggs i.

Kritiseras av miljögrupper

Tidigare har Tesla uppgett att produktionen skulle kunna vara igång i mitten av 2021 eller under oktober månad. Byggandet av Giga Berlin-anläggningen är förvisso i slutfasen, men slutförandet har försenats flera gånger.

I februari 2020 stannade bygget efter att en miljögrupp lämnat in en överklagan för att stoppa skogsavverkning där fabriken ska ligga. Även boende i området har kritiserat projektet, och kallar det "ohållbart" miljömässigt.

Tesla har även stött på patrull i form av tysk byråkrati vid flera tillfällen.

Nu uppskattar Jörg Steinbach, regional närings- och energiminister i Brandenburg, Teslas chans att få den nya fabriken godkänd för produktionsstart till "95 procent", skriver Reuters.