Populärteknik

Modulär Moog i bordsmodell

Moog Mother-32 är analog och semi-modulär. För större flexibilitet finns stativ där två eller tre exempelar kan byggas ihop till en enhet. Foto: Moog Music
Moog Mother-32 är analog och semi-modulär. För större flexibilitet finns stativ där två eller tre exempelar kan byggas ihop till en enhet. Foto: Moog Music

Moog har lanserat en ny liten modulär analogsynt

Publicerad

30 april meddelade Moog Music att deras Minimoog Voyager inte längre skulle tillverkas. En synt vars grundkoncept introducerades redan 1970 och gav Robert Moog Polarpriset 2001.

Dagen efter tillkännagivandet att den sista synten som helt och hållet designats av Robert Moog ska fasas ut introducerades den helt nya synten Mother-32 som är i litet format och bara 31 cm bred.

Den presenteras som en analog semi-modulär musikmaskin vilket innebär att de ingående modulerna för att alstra och modifiera ljud kan men inte behöver kopplas samman via externa kablar vilket görs via en så kallad patchpanel.

Bestyckningen är ganska basal med en VCO, en VCF, en VCA, en LFO, en EG plus brusgenerator och två spänningsstyrda mixrar.

Dessutom finns ett litet inbyggt tangentbord som främst är avsett för att programmera den inbyggda sequencern med 32 steg.

Men externa klaviatur kan anslutas via midi och dessa signaler kan även omvandlas till så kallad spänningsstyrning vilket gör att midi kan användas för att styra de olika modulerna via patchpanelen.

För den som vill bygga ut funktionaliteten finns ställningar där två eller tre Mother-32 kan byggas ihop till en enhet. Syntens format gör att den även kan byggas in i ett så kallat Eurorack vilket är en standard för att koppla ihop syntmoduler från olika tillverkare.

När Moogs nya synt släpps senare i år blir försäljningspriset i USA motsvarande 5 700 kronor.