Digitalisering

Mobiltillverkaren Neonode i konkurs

Neonode N2
Neonode N2
Neonode N1från 2002
Neonode N1från 2002

Den lilla svenska mobiltillverkaren Neonode har ansökt om konkurs. Men planer finns för att rädda företagets pekskärmsteknik.

Publicerad

Neonode ansöker om konkurs för sitt svenska bolag Neonode AB. Det framgår av ett pressmeddelande.

Därmed är vägen slut för den innovativa och annorlunda mobildesign som kommit till uttryck i modellerna N1 och N2 från Neonode.

Företaget har dragits med problem ända sedan den första mobilen N1 skulle ut på marknaden.

Väckte stor uppmärksamhet
Den väckte stor uppmärksamhet då den presenterades på Cebit-mässan i mars 2002, framförallt för sin pekskärmsteknik som hanterades med gester - långt innan Apple gjorde succé med Iphone.

Annorlunda var också att mobilen skulle vara helt öppen och möjlig för användaren att påverka precis efter tycke, smak och kunskap. Siktet var inställt på ungdomar.

Mobilen blev försenad och när den till slut nådde marknaden var den redan föråldrad i vissa delar.

Efterföljaren N2, som Telenor började sälja i Sverige för ett år sedan, blev heller ingen succé.

Dialog med fordringsägare
I oktober ansökte Neonode om företagsrekonstruktion och ställde in betalningarna. Dessutom lades det amerikanska dotterbolaget ner.

"Vi har haft en bra dialog med många av våra fordringsägare och har försökt med ett antal olika lösningar, men tyvärr har vi inte lyckats nå en tillfredsställande lösning för all parter", säger Per Bystedt, vd för svenska Neonode AB, i ett pressmeddelande.

Han är också chef för moderbolaget Neonode Inc som fortsätter sin verksamhet. Fokus blir nu att utveckla och marknadsföra Neonodes patenterade och optiskt baserade pekskärmsteknik Zforce.