Digitalisering

MIT spinner fram dioder i fibern

Exempel från MIT:s lab. I basen finns de ingående materialen noggrant arrangerade, i toppen har de dragits ut till fibrer. Foto: Greg Hren
Exempel från MIT:s lab. I basen finns de ingående materialen noggrant arrangerade, i toppen har de dragits ut till fibrer. Foto: Greg Hren

Forskare vid amerikanska MIT har utvecklat en ny metod att skapa halvledare inuti fibrer. Hittills har de spunnit fram enkla dioder, i framtiden hägrar mer avancerade funktioner.

Publicerad

En grupp materialforskare vid det amerikanska prestigeuniversitetet MIT har lyckats skapa fina trådar som fungerar som dioder. Hemligheten ligger i ett nytt sätt att spinna fiber så att det skapas nya halvledarmaterial inuti.

Spinnmetoder används sedan länge för att tillverka vanlig optofiber. Men hittills har man bara kunnat använda material som kan smältas och dras ut vid förhållandevis låga temperaturer. Och slutresultatet består av samma material som man startade med, fast i en ny form.

MIT-forskarna använder en process i två steg som gör det möjligt att använda material som har betydligt högre smältpunkter. Först skapar de en stav där selen, svavel, zink och tenn noggrant arrangeras på bestämda ställen. Sedan täcks staven av ett lager polymer. Staven värms upp till 260 grader innan den dras ut till en fiber. Då bildades små dioder av zinkselenid, en halvledare som egentligen har betydligt högre smältpunkt.

I experimentet har 15 dioder tillverkats i en och samma fiber. På sikt hoppas forskarna att tekniken ska kunna användas för att bygga in betydligt mer avancerade funktioner i fiber.

De nya rönen har presenterats i den vetenskapliga tidsskriften PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences.