Innovation

Mest selfies än så länge för Nasas rymdsond Insight på Mars

En bild av Insight på sin robotarm. Foto: NASA/JPL-Caltech
En bild av Insight på sin robotarm. Foto: NASA/JPL-Caltech
Ingenjörer på Nasa följer landning på Mars. Foto: Al Seib/Los Angeles Times/AP/TT
Ingenjörer på Nasa följer landning på Mars. Foto: Al Seib/Los Angeles Times/AP/TT

För lite drygt en vecka sedan landade Nasas rymdsond Insight på Mars, hårt uppvaktad av världens samlade medier. Nu har sonden fullt upp med att bland annat ta "selfies".

Publicerad

– Allt ser helt normalt ut. Jag har inte hört något som kan peka på problem med landaren, säger Stas Barabash, professor i experimentell rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Han berättar att Nasas ingenjörer är fullt upptagna med att starta, testa och verifiera alla de instrument och olika tekniska system som finns på sonden. Allt har varit nedsläckt under resan från jorden och under landning. Nu måste man undersöka om de alls fungerar.

– Just nu är det mest tekniska rapporter, som inte intresserar någon utanför, säger han.

Av sondens Twitterkonto framgår att den har tagit ett antal första bilder av sig själv, men också den omgivande dammiga marsianska sandöknen. Till skillnad från kanske de flesta "selfies" som tas är detta kritiskt viktiga bilder _ de ska skvallra om hur landningen gick och hur sonden står placerad.

– Forskarna tittar nu på bilderna och studerar vad som finns runt landaren. Att den står bra och att inget hotar själva landaren. Sedan väljer de en plats och tid för att placera ut instrumenten på marken. Det tar tid, säger han.

Enligt Nasas webbplats har sonden också så smått börjat utforska marken, men regelrätta mätningar som ligger till grund för studierna av planeten väntas kunna starta först om tio veckor.

– Men när själva forskningsresultatet kommer är mer svårt att säga. De behöver göra långa mätningar för att kunna dra vissa slutsatser. Så det kan ta ganska lång tid, säger Stas Barabash.