Digitalisering

Megaaffären klar: IBM köper Red Hat för 320 miljarder

Watson Internet of Things är IBM:s nya storsatsning Foto: IBM
Watson Internet of Things är IBM:s nya storsatsning Foto: IBM

It-företaget IBM har precis slutfört ett av de största uppköpen i it-branschen - någonsin.

Publicerad

I oktober i fjol kom nyheten att IBM köper upp Red Hat, som tillverkerar mjukvara med öppen källkod, primärt för Linuxsystem, anpassad för företag med betaltjänster såsom underhåll och teknisk support.

Och nu - mindre än ett år senare - är köpet klart. Förvärvet är det största i IBM:s historia, och en av  de dyraste affärerna någonsin i it-branschen. IBM betalar 34 miljarder dollar för Red Hat, vilket motsvarar cirka 320 miljarder kronor.

Tar upp molnkampen med Amazon

Affären ska ses i ljuset av en it-bransch som är i förändring. I takt med att mjukvarförsäljning och efterfrågan på servrar sjunker, blir det allt viktigare för företagen att bredda utbudet av prenumerationstjänster.

Genom att köpa Red Hat ska IBM stå bättre rustade på den hårdnande molntjänstmarknaden, där man tävlar mot andra företag som Amazon, Microsoft och Googlemoderbolaget Alphabet.

- IBM kommer att bli världens främsta leverantör av hybridmolntjänster och kunna erbjuda företag den enda öppna molnlösningen som kan ge det fulla värdet av molnet till deras verksamhet,  sa IBM:s vd Ginni Romettys när affären presenterades.