Premium
Lundabolag vill minska matsvinnet med ätbar förpackning
Ett sätt att minska vårt matavfall är att öka hållbarheten för frukt och grönt. Tillsammans med Lunds universitet utvecklar Saveggy ett biobaserat och ätbart alternativ till plast som skyddar gurkor.
För den som köper frukt och grönt i en matbutik är plasten som skyddar färskvarorna en vanlig syn. Materialen ökar hållbarheten, men har också en baksida. Ofta är de fossilbaserade och orsakar därmed koldioxidutsläpp vid tillverkningen, och när plasten fyllt sitt syfte slängs den för det mesta i soporna.
Saveggy (en sammansättning av orden ”save veggy”, rädda grönsaker på engelska) grundades 2020. Bolagets affärsidé är att utveckla biobaserade material som kan ersätta den fossilbaserade plast som skyddar frukt och grönt i dag.
– Det material som vi utvecklar på bolaget är ofarligt att äta. Detta i motsats till plast som inte går att äta, måste slängas, ofta förbränns och sällan återvinns, säger vd Vahid Sohrabpour till Ny Teknik.
Han har tidigare jobbat på Tetra Pak och forskat på matförpackningar vid Lunds universitet. De första stegen mot Saveggy tog han när han insåg att det är möjligt att ersätta dagens plastförpackningar med ett skyddande lager. Då inledde han ett samarbete med Eva Nordberg Karlsson, professor i bioteknik.
Den första protototypen är en biobaserad vätska som sprayas på gurkor. Den har Saveggy utvecklat tillsammans med universitetet. Förra året deltog de i Lidl Sveriges tävling Future Initatives, och blev en av fem vinnare. Det gav strax över två miljoner kronor i stöd för att vidareutveckla produkten och genomföra omfattande tester.
Prispengarna har betydelse. Men för Saveggy var det kanske än viktigare att få ett bevis på att en stor livsmedelskedja är intresserad av deras produkt. Bolaget ser också en tydlig trend att reducera plast i matförpackningar.
I sommar inför EU tuffare regler mot engångsplast, vilket kan öka efterfrågan på mer hållbara alternativ, tror Vahid Sohrabpour.
Han beskriver det som att Saveggy utvecklar en produkt som “kommer från naturen och går tillbaka till naturen”.
– Det är en cocktail av olika växtbaserade, livsmedelsgodkända, ingredienser som noggrant har valts ut och blandats för att ge gurkan det skydd den behöver mot vätskeförlust och mikroorganismer. Det är som att vi skyddar mat med mat, säger han.
Eftersom en del av arbetet är associerat med patentprocesser vill inte Vahid Sohrabpour gå närmare in på materialens ursprung och beståndsdelar. Det är inte heller bestämt hur de slutgiltiga produkterna kommer att se ut. Just nu testar Saveggy en rad olika ingredienser för att optimera funktionen. Produkterna ska vara jämförbara med plast sett till förlängd hållbarhet för frukt och grönt.
Saveggy planerar för kommersialisering av bolagets ätbara förpackning för gurka under 2022. Sverige blir först ut vid lanseringen. Därefter väntar resten av Norden och EU.
Bolaget tittar även på möjligheten att utveckla en ätbar förpackning för annan frukt och grönt. Utmaningen är att ett och samma slags skyddande lager inte fungerar för alla sorter, förklarar Vahid Sohrabpour.
– Tar vi en jordgubbe och en gurka är de ju inte alls lika. De har olika skyddsbehov mot mikroorganismer och vätskeförlust. Därför behöver vi utveckla olika recept.
En annan utmaning, som han är det, är att konkurrera med plasten. Det är en billig råvara och fungerar bra som skydd. Att konkurrera med pris blir därför svårt.
– Men vi tror att den starka trenden med ökade krav från konsumenthåll och EU-regler som syftar till att byta ut plasten kommer att fortsätta. Det kommer att göra det enklare för miljövänligare alternativ att nå marknaden, säger Vahid Sohrabpour.