Digitalisering

Ljudsensorer ska övervaka våldsdrabbat Malmö

En yngre man hittades skadad efter larm om en misstänkt skottlossning på Erikfältsgatan i Malmö den 16 december. Foto: Johan Nilsson / TT
En yngre man hittades skadad efter larm om en misstänkt skottlossning på Erikfältsgatan i Malmö den 16 december. Foto: Johan Nilsson / TT

Ljudsensorer som uppfattar ljudet av en skottlossning ska installeras på Stortorget i Malmö, uppger polisen.

Publicerad

Förslaget har godkänts av länsstyrelsen i Skåne. Sedan tidigare finns ett tillstånd för kameraövervakning på Stortorget. När tillståndet nu skulle förnyas lämnade polisen in ytterligare en ansökan om att också installera ljudsensorer på platsen.

Sensorerna, som reagerar på skottlossningar, skickar inom några sekunder signaler till kamerorna som då riktas mot ljudet.

– Vi får en direkt varning att något händer på platsen, säger Mats Karlsson områdeschef vid Malmöpolisen.

Så småningom kommer polisen ansöka om mikrofoner på fler platser i Malmö som i dag kameraövervakas, enligt Mats Karlsson.

– Detta är den första centrala platsen i Sverige. Vi kommer att lägga till det i alla våra platser där vi har kameraövervakning. Vi håller på att skissa för fullt, säger han.

Mikrofonerna uppfattar inte samtal mellan personer, utan är anpassade så att de enbart uppfattar skottlossningar.

– Skjutningarna är det allvarligaste vi har. Min förhoppning är att vi ska kunna få in höga skrik och andra höga ljud som uppstår när någon är i fara.