Innovation
Led gav mer c-vitamin i tomater
Tomatodlingar som belyses med ledljus kan dubbla mängden c-vitamin i tomaterna. Det hävdar forskare i Nederländerna.
Forskare på universitetet Wagening i Nederländerna testade att använda ledljus av olika styrkor för att belysa tomater som odlades i växthus. Undersökningarna gjordes i samarbete med landets stora elektroniktillverkare Philips.
Tomater som hängde lite i skuggan av de gröna bladverken fick extra ljus. När tomaterna fick extra ljus motsvarande en fjärdedel av normal dags solljus fördubblades mängden av uppmätt c-vitamin, enligt ett pressmeddelande från universitetet.
Testerna skedde inom ramen för forskningsprojektet Gezond uit de Kas (Hälsa från växthus), som finansieras av det nederländska finansdepartementet.
Universitet ska nu gå vidare och undersöka om näringsvärdet i fler grönsaker kan öka via ledbelysning. Tillsammans med Philips har man satt upp en större försöksanläggning i Bleiswijk som invigs den 16 maj.