Populärteknik

Laga mat som en ingenjör

Fiskpaket i ugn drar för mycket energi. Stoppa in maten under motorhuven i stället och ta vara på överskottsvärmen från din biltur. Foto: Björn Terring
Fiskpaket i ugn drar för mycket energi. Stoppa in maten under motorhuven i stället och ta vara på överskottsvärmen från din biltur. Foto: Björn Terring

Lite smart ingenjörskonst är allt som behövs för att klimatneutralisera kokkonsten. In med äggen i diskmaskinen, basturök skinkan och tillaga ekolaxen i kranvatten.

Publicerad

Kokböcker har varit trend de senaste tio åren. Det är ingen hejd på uppfinningsrikedomen när det gäller att skära och finhacka all världens kokkonst på längden och tvären.

Därför är det befriande otrendigt att läsa en kokbok från konsultföretaget Sweco, som till vardags drar ner energiförbrukningen på kontor och bostäder.

Den här kokboken är ett bra samtalsämne på parmiddagen, när man förklarar för sina häpna gäster att de långkokta gourmetäggen gått ett varv i diskmaskinen.

- Stjärnkockar stoppar in äggen i en ugn, strax under 70 grader i en timme och 45 minuter. Det bli himmelskt gott, men är inte särskilt energisnålt. Diskmaskinen har ett program som är perfekt. Fyll maskinen som vanligt och sätt plastpåse runt äggen, säger Lotta Lundgren, kocken och matbloggaren som Sweco anlitat för sin kokbok.

Den innovationen är Lottas egen. Annars vilar hennes recept på gamla beprövade principer för konservering: basturök, lufttorka, grava, salta och lägg in.

Det är vackert, närodlat och - självklart energisnålt mellan de gröna pärmarna. 17 recept som är en fröjd för både ögat och miljön.

Har du ett energisnålt recept?

Vilka energisnåla recept använder du själv hemma i köket? Skicka dina innovationer i köket till Ny Teknik.

De tio bästa matlagningstipsen belönar vi med Lotta Lundgrens kokbok, som vi gärna delar ut till ingenjörsmässiga kockar.

Skicka recepten till:kokkonst@nyteknik.se