Miljö

Kustbelägna länder riskerar översvämning

Arktis sjöis Foto: Stefan Hendricks, Alfred-Wegener
Arktis sjöis Foto: Stefan Hendricks, Alfred-Wegener

Forskare varnar i ny rapport: om ingenting görs mot smältisen på Antarktis kommer de skapa kaos.

Publicerad

Enligt prisade forskare vid universitetet i Massachusetts Amherst i USA riskerar kustbelägna länder att drabbas av översvämning.

Varje år frigörs 200 miljarder ton is från Antarktis som bidrar till havsnivåhöjning och på vissa delar av kontinenten har förlusten av is tredubblats under det senaste decenniet, menar forskare i en ny rapport som CNN tagit del av.

De förutspår två scenarion, ett positivt och ett negativt. Det positiva beskriver en värld som tillsammans arbetar för att minska avgaserna och begränsar utsläppen av växthusgaser. Med den inställningen finns det en chans att Antarktis år 2070 kan se ut som den gör i dag, enligt rapporten.

Djurlivet skulle behöva kämpa för att anpassa sig till miljön och isblocken skulle fortfarande vara tunna. Men om alla begränsar sina utsläpp skulle smältningen saktas ned och samtidigt öka havets surhetsgrad.

Kaosartad prognos för jorden

Ur ett annat perspektiv som stämmer överens med verkligheten i dag kommer Antarktis att vara bortsmält till en fjärdedel av sin storlek år 2070, enligt rapporten. Om den globala uppvärmningen av planeten fortsätter på det viset skulle havsnivån stiga ungefär en halvmeter fram tills dess.

FN beskriver en två-gradig ökning av temperatur som ”katastrofal” för jorden. Med dagens förutsättningar skulle jordens medeltemperatur stiga med 3,5 grader.