Populärteknik

Kör en "superdator" i mobilen

Intel utvecklar en mobilprocessor med 48 kärnor som kan ge mobilen superprestanda.

Publicerad

Med 48 kärnor i mobilens processor öppnas helt nya möjligheter. Då kan mobilen kopplad till en skärm ersätta skrivbordsdatorn.

Det är en av visionerna i ett projekt där Intel utvecklar en processor för mobilen med 48 kärnor. Alltså tio gånger så många som finns i dagens vassaste mobiler.

Tankarna kring utvecklingen av de nya processorerna bygger på intervjuer som Computerworld gjort med Intels forskare och fristående analytiker.

Med många kärnor kan olika program och uppgifter köras parallellt. Men även körningen av ett program kan delas upp för parallellbearbetning. Det gör att i stället för att låta en eller ett par kärnor köras på maxkapacitet kan många kärnor arbeta med lägre prestanda vilket kan spara mycket energi.

Med stor beräkningskraft i mobilen kan en del av det som idag bygger på molntjänster flyttas in i mobilen. I stället för att låta servrar på nätet köra exempelvis röstigenkänning och augmented reality processas det direkt i mobilen.

– Det är inte speciellt praktiskt att skicka upp ljud och bild till molnet och hoppas att någon server utför tjänsterna, säger Intels teknikchef Justin Rattner till Computerworld.

En av flera saker som måste utvecklas för att dra nytta av de nya processorerna är sättet att skriva program.

- Idag finns inte många program som ens utnyttjar åtta kärnor. På en PC är det ovanligt att en maskin med åtta kärnor använder fler än sex. Att programmera för massiva multikärnor är något som vi inte ens påbörjat, säger analytikern Rob Enderle till Computerworld.

Forskarna som Intel pratat med arbetar vid Intel Labs i Barcelona. De tror att det kan dröja upp till tio är innan de 48-kärniga processorerna är klara för mobilen.

Men Intels teknikchef Justin Rattner har ett mer optimistiskt tidsperspektiv.

– Jag tror att dessa processorer för små mobila apparater kan komma ut på marknaden mycket tidigare än vad forskarnas spår.