Innovation

Jättegrottor på Antarktis kartläggs

Det är i gränslandet mellan kust och hav som isgrottorna på Antarktis uppstår. Foto: TT / AP Photo / Natacha Pisarenko
Det är i gränslandet mellan kust och hav som isgrottorna på Antarktis uppstår. Foto: TT / AP Photo / Natacha Pisarenko

Den största är lika stor som Frankrike. Nu ska Antarktis enorma isgrottor kartläggas närmare. ”Förhoppningen är vi ska kunna skicka in en obemannad ubåt inom några år”, säger forskaren Anna Wåhlin.

Publicerad

Det är i gränslandet mellan kust och hav, när glaciärernas frusna färskvatten når det salta havsvattnet, som isgrottorna på Antarktis uppstår. Iskolosserna agerar samtidigt som en propp för ismassorna på land, berättar Anna Wåhlin, professor vid Göteborgs universitet.

– Runt Antarktis kuster finns en stor area med stora flytande, glaciärer med isgrottor under sig. Den största är lika stor som Frankrike, säger hon.

– De är väldigt viktiga. De hindrar ismassan som finns på Antarktis från att åka ut i havet, så om man tar bort dem ökar farten på den is som finns uppe på kontinenten.

Det mesta om grottorna, med ett tak av hundratals meter tjock is, är ännu okänt. Men sedan några år pågår ett mätprojekt med bland andra svenska forskare. Några av Anna Wåhlins kollegor har redan gett sig iväg för nästa expedition. Själv åker hon på julaftons morgon för att sedan bo två månader ombord på en sydkoreansk isbrytare tillsammans med ett 40-tal andra polarforskare.

Målet är att inom några år kunna skicka in en obemannad ubåt för att utforska grottorna inifrån.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!