Opinion
”Jas behövs för att hålla ingenjörsflottan vid liv”

LÄSARKOMMENTARER. ”En tjugo år lång mardröm på löpande räkning” eller, ”nödvändigt projekt för att behålla kompetensen”. Så lyder två av 100-tals kommentarer i Jas-debatten. Vissa är bittra, andra uppgivna och en del fulla av argument för en fortsatt satsning på svensk flygindustri.
”Jas har ätit ur flygvapnets operativa förmåga. Försvaret är på väg att hamna med skägget i brevlådan”, skrev Johan Tunberger i en debattartikel på Ny Teknik häromveckan. Sverige har inget behov av att uppgradera till Super-Jas, anser han vilket fått Ny Tekniks läsare att vända och vrida både på Jas-planet och på det svenska försvaret.
Signaturen Aeronaut håller på fortsatt utveckling av Jas. ”Nuvarande Gripen c/d duger inte länge till. Den måste ha en annan och kraftfullare radar och en hel del ny avionik för att kunna matcha motståndarnas nya flygplan. Vi kan inte beordra upp våra piloter till självmordsuppdrag. Valet står mellan Gripen NG eller att lägga ner försvaret.”
Ett annat förslag är att helt skippa nästa version av Jas och istället satsa på förarlöst ”Om Gripen NG drar ut på tiden kanske det är smartare att hoppa direkt på Neuron”, skriver signaturen Fråntoppenavmitthuvud. ”Neuron? Ingen bra idé”, tycker Grip. ”Nej Neuron är bara en testplattform och dessutom inget plan som kan bära med sig tunga vapen, om ens några alls.”
Signaturen Ager går ett steg längre och ställer sig frågan: ”Varför bygga en massa dyra och tunga skyddsystem för piloten?” Agers går ut på att den dataspelande generationen placeras i bergrum för att därifrån flyga obemannade plan utan att utsättas för vare sig fiende eller g-krafter.
Men en av de frågor som engagerar mest är ändå finansieringen, både av försvaret och av försvarsindustriprojekt. Att försvarsindustrin har betydelse för det svenska samhället är flera av kommentatorerna ense om. ”Utan spjutspetsindustrier går tekniksverige mot en säker död. Vad som alltid glöms i sådana här debatter är hur viktigt det är med företag som flyg-SAAB för att stimulera och hålla en ingenjörsflotta vid liv.”
Mats får medhåll av Magnus Redin. ”Skjut till mer pengar och erkänn att en utvecklande flygindustri lika mycket handlar om teknologipolitik som om försvar. Vi behöver vidareutveckla alla industrigrenar och produkter där vi är globalt konkurrenskraftiga, man måste göra allt man kan i den obarmhärtiga konkurrensen.”
Men om det är skattebetalarna som ska stötta försvarsindustrin är inte lika själklart för alla. ”Staten skall inte betala privatägda Saab:s utveckling!”, skriver signaturen APA och Wino tycker Jas-projektet borde läggas ner genast, ”För svenska skattebetalare har det bara varit en tjugo år lång mardröm på löpande räkning!"
Ett helt annat argument för att behålla kompetensen är för att kunna säkra bra inköp, enligt Göran S. ”Klarar man inte att syna det man köper blir kvalitén lägre med sämre prestanda och högre underhållskostnader som följd. Jag påstår att många inköp även inom civila områden har misslyckats därför att kompetensen brustit. Om flygindustrin avvecklas försvinner spetskompetens och därmed förmågan att köpa det vi verkligen behöver.”