Inget duger åt min nya chef

2009-08-18 23:00  
Gunilla Ahrén, karriärrådgivare.

Min chef trakasserar mig, skriver veckans frågeställare. Ta reda på vem som har starkast position på företaget och bedöm sedan dina chanser att vinna maktkampen, förslår karriärrådgivaren.

Jag är affärsområdeschef i en global koncern sedan tre år tillbaka.

I våras blev min chef rekryterad till ett större jobb i ett annat företag. Vi hade en mycket god relation. Han stöttade mig och gav tips och råd. Vi har fortfarande en bra relation, men har av naturliga skäl mindre kontakt.

Min nya chef och jag har svårt att komma överens. På större möten varken ser han mig eller hör vad jag säger. Han förödmjukar mig genom att återkommande ifrågasätta mitt sätt att arbeta och organisera verksamheten. I början tog han upp olika frågor i enrum med mig. Nu börjar jag känna mig öppet ifrågasatt bland mina kolleger. Min enhet levererar bra resultat, men det är ändå aldrig tillräckligt.

Han ringer mig på alla tider på dygnet. Jag förväntas svara omedelbart på mejl eller telefon när han undrar över något som han uppfattar som oklart. Även om det är helg. Det börjar bli ohållbart. Jag känner mig ifrågasatt, något som också smittar av sig på humöret hemma med familjen. Min man har också ett krävande chefsjobb. Vi har tre barn mellan tre och tolv år. Vi delar på ansvaret för familj, hus och barn.

Min nya chef kommer från ett land där nästan inga kvinnor jobbar, de flesta är hemmafruar.

När jag kom tillbaka efter sommarsemestern började jag tvivla på om det här är rätt för mig. Går det att förändra situationen, eller borde jag söka mig vidare? "Osäker"

Är det här drömjobbet? Hur viktigt är det att jobba kvar? Är det svårt att hitta liknande utmaningar i annat företag? Du skriver att din enhet levererar bra. Kan den utvecklas och leverera bättre? Det är de eviga frågorna i stora koncerner. Vilka planer har du för din egen chefsutveckling? Vill du på sikt ha din chefs jobb? I så fall - hur mycket är du beredd att satsa? Börja med att göra en grundlig analys av situationen.

Vilka är dina starka och svaga sidor? Vad behöver du för att lyckas förbättra resultatet och matcha din nya chef? Det är ofta bättre att lyfta fram och koncentrera sig på sina starka sidor än att försöka förbättra sina svagheter. Har du medarbetare som kompletterar dina mindre starka sidor? Om inte - hitta dem!

Prata med din man. Ni måste vara överens om att det är värt priset och insatsen för att anta den här utmaningen. Du kommer att behöva all energi om du ska klara den pågående maktkampen med din nya chef. Det enda som räknas i hans ögon är resultat. Kan du ordna bättre stöd och resurser hemma så att du till exempel inte behöver lämna viktiga möten för att hämta och lämna barn på dagis just nu? Sådant har han sannolikt ingen som helst förståelse för. Han är ny på sin post som Europachef och behöver visa snabba resultat för den globala koncernledningen. Det är viktigt att familjelivet klarar den här påfrestningen. Inse att det kommer att gå åt mycket energi och kräva 110 procent arbetsfokus.

Hur ser ditt affärsmässiga nätverk ut? I Sverige och globalt? Vilka kontakter har du som stöd för att lyckas driva och utveckla din affärsverksamhet? Har du några avgörande kontakter som din chef saknar?

Har du kontakter på högsta koncernnivå där din chef numera ingår? Har du något stöd där? Vilken betydelse har din enhet globalt? Bryr sig koncernledningen om era resultat? Om inte - kan du hitta vägar att skapa intresse, stöd och engagemang för din enhet?

Hur är dina relationer med era viktigaste kunder och samarbetspartner?

Försök bedöma din nya chefs maktposition i bolaget. Och jämför med din egen och dina kontakter. Hur levererade han i sitt tidigare jobb?

Vad är viktigast för att han ska befästa sin position som ny chef? Han måste också leverera resultat. Vad mäts han på?

Vad anser du efter att ha gått igenom de här frågeställningarna? Tror du att du kan matcha din nya chef? Är det värt priset? Har du stöd av din man? Om du tror att din kompetens och energi ger bättre avkastning någon annanstans - sök dig vidare och ta med detta som en bra lärdom.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Mer om: Karriär Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer