Ingen vacker syn – oljan läckte igen

2010-06-24 10:14  

En kollision på 1 500 meters djup i Mexikanska bukten fick oljan att på nytt strömma ur den läckande oljekällan, Efter tio timmars undervattensjobb fick BP ordning på grejerna vid tvåtiden i natt svensk tid.

I går eftermiddag svensk tid krockade en av de obemannade ubåtarna, som arbetar med att täta oljeläckan i Mexikanska bukten, med uppsamlingsutrustningen och oljan strömmade okontrollerat ut från oljekällan med en takt av 400 000 liter i timmen.

BP har nu släppt bilder från olyckshändelsen och man ser hur oljan strömmar under högt tryck rakt ut i havet. Det är ingen vacker syn.

De fjärrstyrda ubåtarna arbetade med den nya kupol som visat goda resultat att samla in den utströmmande oljan och i rör föra upp den till fartygen 1 500 meter ovanför.

Det är det hittills bästa försöket att få bukt med oljeläckan.

Enligt nyhetsbyrån AP hade man fångat in närmare tre miljoner liter råolja dygnet innan ubåten körde på kupolen och fick den ur läge.

BP nu hittat en metod där man grovt räknat kan ta hand om en tredjedel av den totala mängd olja som varje dag strömmar ut ur den havererade oljekällan.

- Ja, det var ett bakslag för oss. Men nu är vi tillbaka och ska visa att den här tekniken fungerar, sade BP-direktören Bob Dudley som i går tog över ansvaret för oljeläckan från BP:s vd Tony Hayward.

Enligt BP:s pressmeddelanden krockade ubåten med uppsamlingsutrustningen klockan 8.45 lokal tid på onsdagen. Det blir vid 14-tiden svensk tid.

Tio timmar senare, klockan 18.30 lokal tid var skadan reparerad. Det betyder cirka halv två i natt svensk tid.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer