Innovation

Inga kryphål för kryp i maten

Spaghetti Bolognese med färs baserad på mjölmask, bidrag från Hakuna Mat under en tävling för Klimatsmart mat i Grythyttan. Statliga Vinnova arrangerar tävlingen där 14 bidrag aspirerar på att bli framtidens nya miljövänliga livsmedel. Foto: Pavel Houbek / TT

Mat lagad på mask, insekter och lupiner stod på menyn i Grythyttan när klimatsmarta alternativ till protein skulle provas.

Men än får man inte bjuda vem som helst på insekter, lagen sätter stopp.

– Vi äter kräftor och krabbor i Sverige men absolut inte spindlar och insekter, men det är inget konstigt i en annan del av världen, det ligger i det kulturella. Utmaningen nu är att få en konsument att testa till exempel mjölmask, säger Lina Gebäck, dietist och matkreatör.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här