Digitalisering

"Inga 3g-licenser före OS"

I Kina tror man inte längre att 3g-licenserna delas ut före invigningen av de olympiska spelen i Peking i augusti.

Publicerad

- Det var betydligt svårare att utveckla en egen kinesisk 3g-standard än myndigheterna räknat med. Och den tekniken får inte misslyckas. Hellre dröjer man med utdelningen av 3g-licenserna, som väntas först

i slutet av året, eller i början av nästa, säger Meiqin Fang, chefsanalytiker på analysfirman BDA.

Den kinesiska 3g-standarden testas dock redan i nät med över 15 000 basstationer i tio städer. Men China Mobile, som driver merparten av näten, har fortfarande problem med 3g-telefonerna.

Den kinesiska 3g-standarden har tagits fram för att minska beroendet av utländsk teknik. Stora förändringar är också att vänta på den kinesiska mobilmarknaden.

För att öka konkurrensen planerar de kinesiska myndigheterna en radikal förändring för de fyra statliga teleoperatörerna. Ännu är inget klart, men Meiqin Fang tror på följande scenario:

* För att försäkra sig om framgång får den dominerande gsm-operatören China Mobile licens för den kinesiska 3g-standarden, där Ericsson inte har mycket att erbjuda.

* China Unicom delas upp i två bolag. Det ena slås ihop med fastnätsoperatören China Netcom, och får licens för den europeiska 3g-standarden, wcdma, den standard som används i större delen av övriga världen.

* Det andra bolaget slås samman med China Telecom, fastnätsoperatör, och får licens för den amerikanska 3g-standarden cdma1000.

- Det blir alltså betydligt tuffare för Ericsson i Kina framöver. De har helt satsat på den europeiska 3g-standarden, som inte kommer att få en lika stor andel av marknaden som gsm har haft. Och Ericssons satsning på den kinesiska 3g-lösningen har ju hittills varit marginell, säger Meiqin Fang.