Ikea kastar ut fossil plast

2014-11-14 05:30  

All plast som används i Ikeas heminredningsprodukter ska vara återvunnen år 2020. Satsningen är viktig för återvinningsbranschen.

Köksstegen Mästerby och lådan Variera tillhör undantagen i årets Ikeakatalog. De är tillverkade i återvunnen plast, liksom fem procent av plastprodukterna i heminredningssortimentet.

År 2020 ska de ha sällskap av massor av prylar. Då ska all plast i heminredningsprodukterna vara återvunnen eller tillverkad av förnybara råvaror. Jungfrulig fossilplast ska bort.

– Det är en del i vår hållbarhetsstrategi. Utmaningen har varit att säkra att den återvunna plasten har bra kvalitet och inte är kontaminerad med skadliga ämnen. Nu har vi hittat leverantörer som klarar kraven, säger Jonas Carlehed, Ikeas hållbarhetschef i Sverige.

Målet gäller produkter där plast är huvudmaterialet, som diskborstar, trädgårdsbord och hinkar. Däremot ingår inte exempelvis mattor och textiler. Hur stora plastvolymer som ska ersättas vill företaget inte berätta, men utsläppen av koldioxid uppges sjunka med 700 000 ton per år.

En svårighet är att det finns så många plasttyper med helt olika egenskaper. Det påverkar allt från hållbarhet och utseende till vilka produktionsmetoder som kan användas. En annan stötesten är att gamla plastprodukter kan innehålla farliga ämnen. Ingen vill ha bromerade flamskyddsmedel eller tungmetaller i sin nya stekspade.

Därför ratar Ikea än så länge material från plastförpackningar som vi konsumenter lämnar in för återvinning. Andra insamlade plastföremål duger inte heller. Jonas Carlehed berättar om ett pilotprojekt för några år sedan när kunderna fick ta med sina uttjänta plastgrejer till varuhusen. Några plastsaker som innehöll skadliga ämnen slank med bland alla pulkor, hinkar och annat som lämnades in.

– Ambitionen är att samla in plast från våra kunder, men i dagsläget väljer vi industriell plast, exempelvis spill från fabriker som tillverkar plastprodukter, säger Jonas Carlehed.

Sådan plast är lätt att återvinna eftersom man vet exakt vilka plastsorter som ingår. Och enligt Ikea finns tillräckliga volymer för att täcka företagets behov av exempelvis polypropenplast som köksstegen Mästerby i dag tillverkas i. Däremot saknas återvunnen silikon för att tillverka kakformar.

– I dag har vi ingen ersättare till silikon, men vi arbetar aktivt med att hitta alternativa material, säger Jonas Carlehed.

Företaget vill även börja använda plaster tillverkade av förnybara råvaror som spill från skogsbruket.

Electrolux är ett annat konsumentföretag som satsar på återvunnen plast, framför allt i dammsugare och strykjärn. En tredjedel av all polypropenplast som används i företagets europeiska dammsugarfabriker är återvunnen. Det motsvarar 1 300 ton per år. Cecilia Nord, på Electrolux stab för miljö och hållbarhet, berättar att det har varit svårt att hitta leverantörer som kan garantera ett stadigt flöde av plast med rätt kvalitet och tillräckligt stora volymer.

– Vi har varit vana att köpa jungfrulig råvara från plastjättar. I återvinningsbranschen finns både väldigt sofistikerade företag och Skrotniklas, och det gäller att välja rätt leverantörer att samarbeta med, säger Cecilia Nord.

Hon tycker att tillgången börjar bli bättre i Europa, tack vare lagstiftningen om producentansvar som får producenter att samla in uttjänta produkter, som hushållsapparater och bilar. Det är polypropenplast från sådana produkter som Electrolux ger nytt liv.

Andra plasttyper har varit knepigare att återvinna. Electrolux testade för några år sedan återvunnen polystyren på insidan av kylskåp. Men defekter i materialet gjorde ytan prickig och ful.

Hur påverkas kostnaden när jungfrulig fossilplast ersätts med återvunnen? Knappt alls, enligt Ikea såväl som Electrolux.

– Vi räknar med att gå plus minus noll. Det är inte kostnadsbesparingen utan miljön som är drivkraften, säger Cecilia Nord.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Tre vanliga plastsorter

Cirka 560 000 ton plastavfall per år genereras i Sverige. Hushållen står för en stor andel, runt 300 000 ton.

Det finns hundratals olika plastsorter. Tre vanliga sorter är:

  • Polypropen. En lätt plast med god beständighet mot kemikalier och värme. Används i allt från tallrikar som tål maskindisk till bilkomponenter.
  • Polystyren. Materialet är hårt, styvt och billigt. Används bland annat i leksaker, yoghurtburkar och kylskåp.
  • ABS-plast. En stark och slagtålig plast med högglansig yta. Används exempelvis i dammsugare och hjälmar.

Charlotta von Schultz

Mer om: Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer