Digitalisering

Ikea, Amazon och Google sätter gemensam standard för smarta hem

Foto: TT
Foto: TT
Teknikjättar samarbetar kring digitala produkter för hemmet. Arkivbild. Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Teknikjättar samarbetar kring digitala produkter för hemmet. Arkivbild. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Fredssamtal i kriget om ekosystemet? Teknikjättar och iot-företag gör upp om ny standard för hur uppkopplade prylar ska kommunicera med varandra.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Uppkopplade prylar ska prata samma språk. Det är grundprincipen i ett nytt samarbete kring det smarta hemmet där flera giganter på marknaden ingår. Från techbolag som Amazon, Apple, Google och Samsung till svenska Ikea och industrijätten Schneider Electric.

Under ledning av organisationen Zigbee Alliance deltar de i arbetsgruppen Connected Home Over IP, som namnet antyder handlar det om att hitta en standard för kommunikation över internetprotokollen (IP).

Grundtanken är att göra det enklare för utvecklare och tillverkare att bygga enheter som fungerar lika bra oavsett vilket ekosystem för smarta hem de kopplar upp sig mot. Det ska också bli lättare att bygga in stöd för flera olika röstassistenter, som Amazon Alexa, Google Assistant och Apples Siri. I projektet ingår även att sätta en standard för säker kommunikation mellan enheter.

För konsumenternas del kan samarbetet säkerställa att prylarna de köper faktiskt fungerar ihop. I dag utvecklar de flesta tillverkare sina egna lösningar, vilket ibland kan ge upphov till kompatibilitetsproblem.