Digitalisering

Ica startar egen mobil betalning

Icas system för mobil betalning bygger på den existerande appen som kan användas för självscanning. Foto: Mats Lewan
Icas system för mobil betalning bygger på den existerande appen som kan användas för självscanning. Foto: Mats Lewan

Ica inleder försök med ett eget system för mobil betalning. Betaltjänsten är integrerad med Icas app som kan användas för självscanning av varor, och fungerar för alla som har Ica-kort.

Publicerad

Icas försök med mobil betalning inleds i en butik i Sundbyberg utanför Stockholm, och bygger på Icas app "Handla" som bland annat innehåller funktioner för inköpslistor.

Appen, som enligt Ica har laddats ner över en miljon gånger, kan i dag användas för självscanning av varor i nio butiker i landet. Användaren startar besöket i butiken med att scanna en qr-kod som talar om vilken butik det är, scannar sedan streckkoder på varor som ska köpas, och avslutar med att scanna en qr-kod som identifierar kassan.

Hittills har betalningen varit traditionell med kort eller kontanter. Ica använder inte något av de system för mobil betalning som finns på marknaden. Men i butiker där Icas eget system för mobil betalning fungerar visas nu en knapp för att betala i appen. Användaren får välja ett kort och sedan godkänna beloppet med en knapptryckning, utan pin-kod.

– Vi ser inte betalning som isolerad händelse utan som en integrerad lösning. Man ska kunna plocka på sig varor och komma ut enkelt, i en och samma app. Vi tycker inte separata appar för betalning hjälper så mycket, säger Patrik Nordberg, konceptansvarig för digitala kanaler på Ica.

Enligt Ica finns det i dag 3,6 miljoner Ica-kort, varav 600 000 är betalkort knutna till Ica-banken. Alla Ica-korten kan användas i den nya betaltjänsten. När ett kort läggs till i appen måste det fysiska kortets pin-kod anges, men vid betalning räcker det sedan att vara inloggad i appen.

Några konkreta planer på att lägga till andra kort finns inte. Först ska testet utvärderas.

– Vi ska köra det här testet i några månader fram till februari. Det är ett delvis ett test av tekniken, men vi vill också lyssna på kunderna och ha en dialog med handlarna, och det är lättare när systemet är igång. Beroende på vad vi kommer fram till ska vi kunna komma igång med fler butiker någonstans från andra kvartalet 2015, säger Kalle Fahlin, tillförordnad marknadsdirektör på Ica i Sverige.

Arbetet med systemet har pågått i omkring ett år, medan arbetet med appen för självscanning startade för omkring tre år sedan. Appen finns för IOS och Android.
Följ Ny Teknik på Facebook!