Innovation

IBM först i världen med chip på 2 nanometer – Moores lag förblir relevant

En 2 nm-skiva tillverkad vid IBM:s forskningscenter i Albany.  Foto: IBM
En 2 nm-skiva tillverkad vid IBM:s forskningscenter i Albany.  Foto: IBM

Först i världen har IBM utvecklat en 2-nanometertransistor. Med den storleken kan 50 miljarder transistorer rymmas på en yta stor som en tumnagel. Det är ett viktigt koncepttest som visar att Moores lag kanske förblir relevant längre än vad många tror. 

Publicerad

Enligt sajten Anandtech så har IBM på 2 nm-chipet fått plats med 333 miljoner transistorer per kvadratmillimeter. Det kan jämföras med halvledarjätten TSMC:s 5 nm-chip som har ungefär 173 miljoner transistorer på samma yta. 

IBM uppger att när tekniken väl byggs in i datorer, telefoner och annan utrustning om ett antal år så är en prestandaökning på 45 procent att vänta, åtminstone jämfört med dagens mest avancerade chip på 7 nanometer. Energiförbrukningen sägs bli så mycket som 75 procent lägre. 

För att kunna tillverka en transistor i så liten storlek använder IBM extrem ultraviolett litografi för att laseretsa transistorer på så kallade nanoskivor, som anses vara den mest lämpliga (och kanske slutliga) vägen framåt för halvledarkomponenter. 

2 nanometer är litet: IBM påminner gärna om att det är mindre än bredden på en mänsklig dna-sträng. Å andra sidan är detta med storleksbenämningarna på dagens – och morgondagens – nanometerchip ingen exakt indikation på den faktiska storleken, något Ny Tekniks Anders Frick skrivit mer om här.

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Med sådana chip skulle det, enligt IBM, gå att fyrdubbla batteritiden på en mobiltelefon, men gissningsvis kommer tillverkarna att utnyttja prestandan till annat. IBM spår också, bland mycket annat, att självkörande fordon kan utrustas med snabbare objektigenkänning, att energiåtgången i datahallar kan minskas och att det uppstår fler möjligheter till robust hårdvarukryptering. 

IBM tillhör inte de största tillverkarna av halvledarkomponenter, men deras forskningscenter i Albany har för vana att bana väg för utvecklingen av dem. 

Som en indikation på ungefär när vi kan förvänta oss ett kommersiellt 2 nm-chip så har TSMC aviserat att deras ”4 nm-” (i själva verket en vidareutveckling av deras 5nm-chip) och 3 nm-chip ska börja massproduceras under första respektive andra halvan av 2022.